Even over de tandarts

 

 

Als er íets duur is in het leven, is het wel de tandarts. Ik schrik altijd weer van de rekening.

 

 

Nou heb ik vorig jaar november een ongeluk gehad waarbij ik beide kaken brak én een aantal kiezen ben verloren. Pijnlijk, héél pijnlijk zelfs, maar niet zo pijnlijk als de rekening die ik na alle behandelingen op m’n bordje gepresenteerd kreeg. Hallelujah, zeg.

 

Uit betrouwbare bronnen (namelijk een tandarts zelf) weet ik dat tandartsen er qua salaris best wel warmpjes bij zitten. Tuurlijk, het is ook hard werken. En het is een pittige studie (met strenge toelatingseisen). En je moet de hele dag in andermans mond poeren… Nee, mijn droombaan is het niet. Maar mijn droomsalaris is het wel, hoor.

 

En daarom sta ik toch wel te kijken van deze nieuwe regel die ingevoerd is. Want jawel, de tandarts wordt gewoon nóg duurder. Door — hoe kan het ook anders — corona. Want de overheid vindt het toch wel errug sneu dat tandartsen en mondhygiënisten alle mondkapjes zélf moeten betalen. Je weet wel, de mondkapjes die verplicht zijn geworden in deze beroepen vanwege de pandemie. Die vóór de pandemie ook al werden gedragen door ze. Die schoonheidsspecialisten bijvoorbeeld ook zelf moeten betalen. Die, ja.

 

De overheid vindt dat zelfs zó sneu, dat de rekening nu per patiënt met €4,26 wordt verhoogd. Want ja, die mondkapjes moeten na elk bezoek weggegooid worden – en doordat alles goed schoongemaakt wordt, lopen de afspraken ook uit. Want laten we niet vergeten dat die tandartsen elke cent van hun salaris nodig hebben, hè. Oh nee, wacht eens even…

 

Ja, hier kan ik me dus wel kwaad om maken. Klappen voor de zorg, zorgmedewerkers de hemel in prijzen, maar als puntje bij paaltje komt, krijgen zij geen euro meer als hun maandelijkse salaris wordt gestort. Maar de tandartsen, die mijn inziens nou niet echt bij de top 10 van gedupeerden horen: díe mogen wel meer cashen. Logisch.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer