Bijgelovig zijn is eigenlijk best fijn

zwarte kat bijgeloof

 

Ik ben bang voor zwarte katten, loop nooit onder een ladder door. Bijgeloof bestaat niet, maar het zal je toch gebeuren…

 

 

Volgens mij sta ik best nuchter in het leven. Ik laat me niet zo snel meeslepen in een hype, hang geen religie aan en heb over het algemeen niet zo’n last angst. Maar als ik op straat een zwarte kat zie loop ik met m’n staart tussen de benen een blokkie om en als er ergens een ladder op de stoep staat loop ik er echt niet onderdoor. Zo kan mij niks gebeuren denk ik dan, want het noodlot tarten? Dat never nooit niet. Bijgelovig zijn is dus best vermoeiend. 

 

Of toch niet? Want als ik ergens een roodborstje zie, dan weet ik het zeker, dat S. me even gedag komt zeggen. Het is alweer een hele tijd geleden dat deze moeder van de hockey ziek werd. Zo ziek dat ze haar strijd uiteindelijk verloor en haar twee nog heel jonge kinderen achter moest laten. Een enorm verdrietig drama dat wij ouders vanaf de zijlijn meemaakten. S. was altijd zo positief, zo lief en grappig en ondanks haar ziekte maakte ze er wat van. Ik kon alleen maar vol bewondering toekijken hoe S. het leven wat haar nog restte voluit benutte. Maar op een gegeven moment was het klaar. Wij wisten dat het moment kwam op die bewuste zaterdag dat S. haar ziekte gewoon niet langer meer kon dragen en dat was zo bizar. Zo’n mooie, lieve, leuke vrouw, een jonge moeder was er opeens niet meer en dat hakte er behoorlijk in.

 

Ik rommelde die middag maar doelloos wat in huis en iedere keer als ik naar buiten keek zag er een roodborstje op mijn tuintafel zitten. Alsof het iets tegen me wilde zeggen. Gek genoeg is dat roodborstje nooit meer weggegaan en iedere keer als ik het weer op mijn tuintafel zie zitten, denk ik aan S. Alsof ze me op die manier nog even gedag komt zeggen. Bijgelovig zijn is dus eigenlijk best fijn, het geeft mij in ieder geval een goed gevoel.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit