Ben jij de oudste thuis?

Dan kun je al je mislukte afvalpogingen op je broertje en zusje afschuiven. 

 

Oh, oh, ohhhh, de oudste thuis blijkt uit onderzoek steeds meer ongeluk te hebben. Zo werd al bewezen dat de jongste thuis meer kans heeft om miljonair te worden, grappiger is 

en óók nog eens de lieveling van de ouders. Pffff… Dat is een tegenvaller. Maar, om heel eerlijk te zijn, ben ik hier als jongste telg van mijn familie erg blij mee. 

 

Vind je, als oudste broer of zus, deze lijst met nadelen nu al lang? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Als je niet verder wilt lezen, heb je nu nog kans om weg te klikken. Niet zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb, hè? 

 

Uit recent onderzoek onder meer dan 13.000 zussen in Zweden blijkt dat de oudste zussen vaak het dikst zijn. In de studie werd gekeken naar het verband tussen geboortevolgorde en BMI-waardes. Het liet zien dat de oudste zus 29% meer kans had op overgewicht dan de jongste welp in het gezin. Ook hebben de oudsten thuis 40% meer kans op obesitas dan de jongsten, zijn ze zwaarder bij de geboorte en hebben ze een hoger BMI als ze zwanger zijn.

 

Tja, dat is natuurlijk niet leuk om te lezen. Want het is simpelweg iets waar je zelf geen macht over hebt. Het is nog vrij onduidelijk wat de reden is voor dit verband. Een mogelijke verklaring is, dat het te maken heeft met de placenta van de moeder tijdens de eerste geboorte. Of dat ouders hun oudste kind vaker verwennen met lekker eten. 

 

Maar hé, er is nog lichtpuntje aan de horizon. Want er is ook gebleken dat de oudste thuis de slimste is, dat ze vriendelijker, minder neurotisch en preciezer is. En zo hebben we allemaal wel wat. 

 

 

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in hartje Amsterdam. 

 

Beeld: Pinterest