Wat hebben Barry Hay en Geert Mak gemeen?
 

Caroline: Misschien ben ik de enige die er ‘last’ van heeft, geen idee, maar als ik een boek uit heb, moet het volgende altijd totaal anders zijn. Anders gaat de boel in mijn hoofd door elkaar lopen en kom ik niet lekker in mijn nieuwe verhaal.

 

Nadat ik vorige week ‘Dag, ik ga vrijheid halen’  van Aurelia van Maalen gelezen had, speurde ik mijn stapel ongelezen af. En pikte ‘Hay’ ertussenuit, de biografie van Sander Donkers over Barry Hay. Stond zeker niet boven aan mijn to-read-lijstje, maar ik besloot toch een paar pagina’s te proberen. Even kijken of ik het wat vond. Nou. Ik ben helemaal geen groot fan van de Golden Earring, en ook geen bewonderaar van de man zelf, maar dit bleek ik dus allemaal echt te willen weten. Van zijn jongste jaren in India tot zijn recente leven op Curaçao. Hoe zijn ervaringen als kind, zijn moeder vertrok vanuit India abrupt met hem naar Amsterdam, zijn vader zag hij nooit meer, hem tot op heden bezighouden in alles wat hij doet en gedaan heeft, in de muziek en daarbuiten, daar vertelt hij over. Aan Sander Donkers. Op Curaçao, waar hij met zijn vrouw Sandra en jongste dochter woont. Pure Nederlandse rock-‘n-roll èn een prachtig stukje popgeschiedenis.
 

 
Hierna was het uiteraard tijd voor something completely different. Dat had ik op voorraad, want voor Sinterklaas gekregen: ‘De levens van Jan Six’ van Geert Mak. Over geschiedenis gesproken. Als je nog nooit iets van Mak gelezen hebt, maak er nú een goed voornemen van. Kan die man lekker vertellen en schrijven! Deze keer dook hij in de vier eeuwen historie van de Amsterdamse elitefamilie Six. Tot de dag van vandaag heet de oudste zoon bijna altijd Jan. Aan de hand van wat Mak vond in het archief in het familiehuis, waartoe hij vrij toegang had, variërend van recepten, dagboek tot godsdienstige beschouwingen en zeldzaam schunnige grappen, beschreef hij hun levens. Zoals alleen hij dat kan. Ik ben nu halverwege en het is genieten, pagina na pagina. Ik lees het voor kerst zeker nog uit. Want voor die dagen heb ik alweer een héél ander boek klaar liggen…
 

 

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs