American sweet­heart Doris Day is overleden

 

Vandaag is Doris Day in haar huis in Californië overleden. Deze American sweetheartwerd een filmster van ongekende populariteit in de jaren vijftig en zestig, toen mannen nog snorren hadden en de vrouwen nog petticoats droegen.

 

Wereldberoemd werd ze door mee te spelen in musicals, filmdrama’s en zelfs licht erotische, maar zeer onschuldige sekskomedies. Doris heeft in haar lange carrière in meer dan veertig bioscoopfilms gespeeld die vrijwel allemaal een enorm succes werden.
 
Een van haar bekendste films was die met regisseur Alfred Hitchcock: ‘The Man Who Knew Too Much’. Natuurlijk kun je het waanzinnig populaire What Will Be, Will Be (Que Sera, Sera) uit de film zo meezingen. En dan heb je meteen een prima humeur te pakken, want Doris zong altijd heel vrolijke liedjes.
 
Wist je dat ze wel 29 muziekalbums heeft opgenomen die meer dan 100 miljoen keer zijn verkocht?
 
Helaas verliep haar privéleven soms wat minder rooskleurig. In 2004 overleed haar enige zoon.

 

Maar liefst vier keer is ze getrouwd geweest. Na de dood van echtgenoot nummer drie kwam ze erachter dat ze finaal bankroet was. Daarom begon ze een eigen show op de Amerikaanse televisie die ook in Nederland te zien was.
Tot op hoge leeftijd bleef ze zingen, waarvoor ze in 2008 een Grammy Award voor Lifetime Achievement in Music krijgt. Dik verdiend natuurlijk.

 

Doris overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Ze is 97 jaar geworden.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit