The Queen is de baas

 

Natuurlijk heb je ook de foto’s van Meghan en Harry gezien met hun verse baby’tje. Wat een lekker kereltje hè? Maar weet je wat nou zo gek is? De nieuwbakken ouders hebben helemaal geen voogdij over hun eigen kindje. Hoe zit dat?

 

 

Het zal je toch gebeuren zeg, krijg je een baby, heb je er niks over te vertellen. Dat overkwam prins Harry en zijn prachtige Meghan. Door een oeroude Britse wet, van ruim driehonderd jaar oud, heeft The Queen de volledige beslissingsbevoegdheid over het ventje.
 
Marlène Koenig, een Britse royalty-deskundige, legt uit hoe het zit: ‘Het is de regerend vorst van het Britse koninkrijk die de volledige wettelijke voogdij heeft over de minderjarige leden van de koninklijke familie. Die wet is in het leven geroepen tijdens het bewind van George I. Hij deed dat omdat hij een zeer slechte relatie had met zijn zoon, de toekomstige koning George II. Dankzij die wet had de koning dus de voogdij over zijn kleinkinderen.’
 
Nou waren de meeste Britten deze regel allang vergeten hoor. Maar toen Prins Charles en prinses Diana in 1996 na een enorm ongelukkig huwelijk de handdoek in de ring gooiden, kwam deze regel opeens weer boven borrelen. Want gek genoeg waren er toen geen afspraken gemaakt over de voogdij van hun twee zoons William en Harry.

 

Maar zo gek was dat dus helemaal niet. Charles en Diana hadden helemaal niets te vertellen, omdat de Britse koningin de volledige voogdij over de jongens had.

 

 

Dus toen Diana met haar jongens wilde spelevaren op het superjacht van haar nieuwe lover Dodi Fayed, moest ze eerst toestemming vragen aan haar ex-schoonmoeder!
 

Nou ja zeg… Rare jongens, die Britten.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit