“Alles is te koop” – die uitspraak kenden we al.

 

Maar of je er ook blij van wordt? 

 

Als een vriend van een vriend op een verjaardag deze term gebruikt, is het eerste waar ik aan denk: omkoping. En ik hou niet zo van dat soort mensen. 

 

Toch blijf ik altijd beleefd luisteren om de sfeer dan niet te verpesten. Dat doe je nou eenmaal voor je nicht die jarig is, of voor je vriendin die net heeft verteld dat jullie al besties zijn sinds de basisschool. Je luistert dus alle input van zo’n opschepper (of zeurkous) af, terwijl je eigenlijk gillend naar huis wilt.  

 

Maar let op! Nu schijn je niet alleen te moeten twijfelen aan de inborst van zo’n kennis van een kennis, maar ook aan die hele kennis zélf. Volg je het nog? 

 

Want wat blijkt? We beginnen langzaam te wennen aan nepborsten, nepbillen, nepwimpers, nepaccounts en nepnieuws, dus is het weer tijd voor iets nieuws. 

 

Nepvrienden dus! 

 

Alles is te huur, en het zou dus zomaar kunnen zijn dat die vriend van die vriend (waar jij op dat feest niet meer vanaf komt) helemaal geen vriend is! Dat het gewoon een ingehuurde vriendenescort is, die (zeg maar) vriendendienst heeft, en dus een vriendendienst verricht. Een term die vanaf nu een heel andere betekenis krijgt. En dat jij dus beleefd blijft luisteren naar een eindeloos zeikverhaal, terwijl het geen enkel doel meer dient. Want die vriend zwetst namelijk (met een riant inkomen) een eind uit zijn nek, en denkt jou daarmee bezig te moeten houden voor zijn opdrachtgever. Het is helemaal geen vriend, neef, nicht, collega of lover. Het is gewoon een ingehuurde kracht!

 

Dus wie nept hier nou wie? Via Rent a Friend kun je gewoon een relatie – op welk vlak je maar wilt – laten opdraven op je feestjes.

 

Misschien zit jij je dus al acht jaar blauw te ergeren aan die ene schoonzoon die helemaal geen schoonzoon blijkt te zijn. Erg toch? Die is gewoon ingehuurd door je kind om van het gezeur af te zijn over wanneer die kleinkinderen er nou eens gaan komen. En hij speelt op jouw verjaardag dus – dik betaald – de partner die het (nog) te druk heeft met die goede baan. Je gelooft het toch niet (meer)? 

 

Het fenomeen komt uit Japan (en dat is waar), en het is daar bedacht om eenzame mensen een stapje verder te helpen. Op zich niks mis mee, omdat mensen die alleen in een kroeg gaan zitten vaak meteen al het stempel eenzaam (en dus onmogelijk) krijgen opgeplakt. Ze zullen daardoor niet zo snel meer worden benaderd, en het kan dus helpen om iemand (met een nepvriend) dan een treetje hoger de sociale ladder op te helpen. Dan doe je het als (ingehuurde) vriend dus voor het goede doel. 

 

Maar om dan meteen weer nepfiguren te gaan gebruiken om collega’s of vrienden op sociale media mee te imponeren? Dat hoeft dan toch niet? 

 

En geloof me: het is echt waar wat ik hier schrijf. Er wordt meteen weer misbruik van gemaakt door de echte losers, en ja… ik ben écht een vriendin van Franska. 

 

O gut, o gut, wat maken we het leven toch ingewikkeld. Het Goede Doel zong het al: Eén keer trek je de conclusie. Vriendschap is een illusie. 

 

Maar dat wil ik helemaal niet! 

 

Zullen we hier dus maar gewoon vrienden blijven? Da’s veel gezelliger!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke