Welk haardhout heeft de lekkerste geur

 

Heerlijk, het is herfst en dat betekent vallende bladeren van de bomen, mooie kastanjes, warme koppen verse soep en thee, boswandelingen en van die heerlijke avonden met een dekentje op de bank voor de open haard.

 

 

 

Die open haard vind ik het allerfijnste aan deze tijd van het jaar. Of het nou op een nazomeravond met een wijntje is, of juist na een dag in de frisse buitenlucht met dikke sokken op de bank een boek lezen of door een tijdschriftje bladeren. Ik vind het heerlijk om samen met familie en vrienden te borrelen met dat haardje aan op de achtergrond. Natuurlijk hoort dat knisperende vuurtje bij Sinterklaas, pakjesavond met lekkere hapjes en cadeautjes. Waar zet je anders je schoentje, nietwaar?
 
En zeker niet te vergeten kerst. Vooral kerstochtend in pyjama op de bank voor de haard met cadeaus, sneeuw en die prachtige kerstboom. Dat zijn voor mij echt genietmomentjes, maar wat voor openhaardhout gebruik je dan eigenlijk? Wist je dat iedereen een verschillende voorkeur voor haardhout heeft? Welk haardhout geeft nou de lekkerste geur?
 
Eikenhout is het meest verkochte haardhout. Dit komt omdat het een trage verbranding heeft. Ideaal want dan hoef je het haardhout niet zo vaak aan te vullen. Daarnaast heeft het ook nog een lekkere geur.
 
Berkenhout is een wat zachtere houtsoort en brandt daardoor ook sneller. Dit kun je dus beter gebruiken als je een vuurtje voor een kortere tijd wil stoken. En je gelooft het misschien niet maar de geur van berkenhout is wat zoeter. Vandaar niet direct onze favoriete geur. Wel een voordeel: het spat absoluut niet.
 
Essenhout is herkenbaar aan het mooie vlammenspel en het heeft een lange verbrandingstijd. Het heeft niet een hele specifieke geur, gewoon de geur die je verwacht van een open haard.
 
Zoals May eerder al schreef: haar openhaardschaamte is geboren, want voor haardvuur kap je bomen en dat levert stikstof op. Als je nou voor een natuurbewuste keuze wilt gaan, ga dan voor gecertificeerd hout. Dit is te herkennen aan een FSC-logo, toegekend door een internationale organisatie die staat voor het behouden en onderhouden van bossen wereldwijd.
 
Op deze manier maak je een verstandigere keuze voor het milieu terwijl je zelf toch kan genieten van dat heerlijke warme knisperende haardvuurtje op de achtergrond.

 

Door: Anouk Raijmakers

Afbeelding van Anouk Raijmakers