Adje heeft
een bijzondere tip

 

Van de schoonheid en de troost noem ik dit altijd. 

 

De wind giert om het huis en ik heb geen elektriciteit, dus ook geen verwarming en water – hier werkt alles op stroom. Met het laatste restje water zet ik een kop koffie en ik had vannochtend vroeg al een stuk appeltaart à la Holtkamp uit de vriezer gehaald, dus die was ontdooid. Ik warmde de appeltaart wat op in een koekenpan en klopte er wat slagroom bij. Nu zit ik prinsesjesheerlijk op mijn balkonnetje te genieten van koffie met appeltaart en slagroom. Wat zal ik de komende uren gaan doen? De storing duurt nog tot een uur of een. Om te beginnen dus maar een stukje voor Franska schrijven.

 

Vorige week moest ik naar Rome om mijn paspoort te verlengen en dacht, laat ik het onaangename maar met het aangename combineren. Een tijdje geleden hoorde ik dat er recht tegenover station Termini een klein maar zeer bijzonder museum is met prachtige emperor fresco’s, een oase van rust midden in het drukke Rome. 

 

Tweeduizend jaar lang bleef de half-ondergrondse kamer waarin de fresco’s oorspronkelijk hingen verborgen, en dus bleven ze goed bewaard. Ze zijn mooier dan die uit Pompeï, hier waan je je opeens in een geheime tuin.

 

Afgebeeld zijn maar liefst 69 verschillende soorten vogels en 23 soorten planten. De fresco’s zijnongelooflijk qua pracht in kleuren, detail en schoonheid: het zijn de fresco’s van de heilige tuin van Livia Drusilla. Livia was de vrouw naast keizer Augustus en moeder van de tweede keizer Tiberius, waardoor ze dus feitelijk de eerste keizerin van Rome was. 

 

Dus als je een keer in Rome bent en na alle drukte van de stad weer helemaal zen wil worden, loop dan even binnen bij Museo Nazionale Romano al Palazzo Massimo alle Terme. Wil je nog meer zien van de fresco-verzameling van Livia Drusilla, breng dan ook nog een bezoek aan haar spectaculaire villa Casa di Livia op de Palatijn, nog bijzonder intact en ook compleet met fresco’s.

 

 

 

Door Adje