Doe jij het al, bos­baden?

 

Anita: Vroeger ging ik elke zondagmiddag met mijn ouders een boswandeling maken. ‘Goed inademen,’ zei mijn moeder dan altijd, ‘dat is goed voor je.’ Toen vond ik dat onzin, maar alle onderzoeken wijzen uit dat de natuur inderdaad gezond is voor de mens. Veel belangrijker dan ik ooit dacht, dus waarom zijn we niet wat zuiniger op onze natuur?

 

Bosbaden
In Japan is bosbaden een enorme hit. Het is dé manier om te ontstressen. Shinrin-yoku noemen ze het oftewel meditatief wandelen door het bos. Het bos is daarbij essentieel omdat bomen, en met name naaldbomen, het meest gunstige effect op je gezondheid hebben.  

 

Onderzoek
Uit een Engels onderzoek blijkt dat mensen die dichter bij de natuur wonen (binnen een straal van een kilometer) psychisch beter in balans zijn. Een ander onderzoek laat zien dat bepaalde aandoeningen zoals depressie, angst, hartziekten, diabetes, astma en migraine minder voorkomen bij mensen die dicht bij de natuur wonen. Voor mij is dit al genoeg reden om wat vaker naar het bos te gaan.

 

Phytonciden
Als je in het bos loopt adem je gezondere lucht in dan als je midden in de stad woont, dat is logisch. Bomen, met name naaldbomen, scheiden een bepaald stofje af dat goed voor je is. Ooit van phytonciden gehoord? Je ademt ze in als je in het bos loopt. Phytonciden geven je immuunsysteem een boost, zorgen voor een lagere bloeddruk en minder stresshormonen. In het algemeen zijn mensen die meer tijd in de natuur doorbrengen minder vatbaar voor ziekte, neerslachtigheid en depressie.

 

Natuurmonumenten
Deze week heb ik een boswandeling gemaakt met een boswachter van Natuurmonumenten. Je loopt op een heel andere manier door het bos en ziet dingen die je anders nooit gezien zou hebben. Ik was bijvoorbeeld vergeten hoe belangrijk insecten voor ons zijn. Zeventig procent van de voedselgewassen is afhankelijk van insecten. Een van de redenen waarom dood hout in het bos blijft liggen is om insecten de ruimte te geven. Insecten staan aan het begin van de voedselketen. Ik heb een hekel aan muggen bijvoorbeeld, maar voor vele vogels is het hun dagelijkse maaltijd. Het honderd procent natuurlijke beautymerk doneert al vijf jaar aan Natuurmonumenten en tot 6 april krijg je 25% korting op alle producten Weleda. Zij doneren per verkocht product een bedrag aan Natuurmonumenten om een vierkante meter nieuwe natuur te creëren in Nederland.
 

 

Zo maak je je eigen omgeving groener
Niet iedereen woont aan de rand van een bos, maar je kunt je eigen omgeving natuurlijk wel zo groen mogelijk te maken. Denk aan planten in de tuin of op je balkon of gewoon in huis. Het beste zijn buitenplanten die insecten aantrekken zoals vlinders en bijen. Heb je een tuin, probeer die dan zo groen mogelijk te maken met zo min mogelijk tegels. Of maak een moestuintje; groenten uit eigen tuin is echt leuk. Heb je een iets grotere tuin dan is een waterplaatsje een cadeautje voor allerlei insecten en kleine dieren.

 

Wil je meer weten over:

 

Shinrin-yoko, de helende kracht van bosbaden, een boek van Annette Lavrijsen €15,99

 
Wandelen met een boswachter van Natuurmonumenten

 
Zo maak je je eigen omgeving groener
 

Ooit van ‘plantbathing’ gehoord?

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars