Jij nog een dropje?

 
 

Caroline: Door drop te eten zou je zomaar in het ziekenhuis kunnen belanden. De Amerikanen waarschuwen er deze week voor. ‘The risk is enormous’, je hoort het Trump al zeggen…

 

Lekker bezig daar in de Verenigde Staten! Pfff, je zult maar in zo’n angstcultuur leven… En dit keer is het eens niet Trump die voor opschudding zorgt. Of in ieder geval: ik heb nog niet kunnen ontdekken dat hij achter deze gezondheidswaarschuwing zit. Wat is het geval? Ze hebben er iets levensgevaarlijks ontdekt, de zwarte duivel, iets wat je met een beetje pech zomaar je leven kan kosten. En dat duivelse, puur slechte goedje heet drop…

 

Serieus. In een maandag gepubliceerd rapport zegt de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, de Food and Drug Administration (FDA) er het volgende over: ‘Ben je 40 jaar of ouder en eet je minstens twee weken lang iedere dag 56 gram drop? Dan kan dat ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis belandt met een onregelmatige hartslag of hartritmestoornissen.’

 

Volgens de FDA vormt een zoetstof die wordt toegevoegd aan drop, glycyrrhizine, het gevaar. Het doet je bloeddruk stijgen en vermindert het kaliumgehalte in je lichaam. Sommige mensen krijgen last van een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk, zwellingen, lusteloosheid of hartfalen.

 

Ja, dat is wel even schrikken hè? Zeker voor ons, want nergens ter wereld wordt zoveel drop gegeten als in Nederland. Zelf vind ik er helemaal niks aan, maar ik lees net dat 80 procent van de Nederlanders weleens drop eet, waarvan 14 procent regelmatig. In totaal komt dat op ongeveer 32 miljoen kilo per jaar, ongeveer twee kilo per persoon per jaar. Dat is gemiddeld zo’n 5,5 gram per dag.

 

 

 

Nou, met die hoeveelheid is er volgens onze eigen geleerden dus niks aan de hand. Volgens Nederlandse onderzoekers kun je last krijgen van een hoge bloeddruk bij ongeveer 95 gram drop per dag. Aan drop kleeft natuurlijk wel een ‘gevaar’, want één dropje is geen dropje is een bekend verschijnsel, twee dropjes stellen ook niks voor, nee, dat hele zakje moet leeg als je eenmaal begonnen bent. Chronisch drop eten valt niet aan te raden.

 

Als het echt zo erg zou zijn, zouden onze ziekenhuizen vol liggen met droppatiënten

 

Maar, lees ik op lindanieuws.nl , hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Jaap Seidell vindt het Amerikaanse rapport onzin. Volgens hem zouden de Nederlandse ziekenhuizen dan vol moeten liggen met droppatiënten. Toch zijn er ook volgens hem wel risico’s: te vaak en te veel drop eten kan leiden tot hoge bloeddruk, wat weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen. Maar dat wisten we al, toch? 

 

In het AD relativeert ook neuroloog-intensivist Walter van den Bergh van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) het gevaar van drop: ‘Het is vooral gevaarlijk voor mensen die al last hebben van een hoge bloeddruk of hartproblemen. Als je gezond bent, moet je gewoon genieten van je drop. Net als bij alle andere dingen waar mensen aan verslaafd zijn: doe het met mate, dan is er verder weinig aan de hand.’

 

Dus. Jij nog een kokindje?

 

Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Bronnen: lindanieuws.nl, ad.nl, businessinsider.nl
Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer

Witte balk met bol Caroline