9x wat lief is aan het bezoek van Harry en Meghan

 

Vandaag zijn Harry, Meghan en baby Archie in Kaapstad aangekomen en trappen ze een tiendaags bezoek af.

 

Nu zitten sommige mensen al tot hun elleboog in de flessen azijn om van alles te vinden van Meghans kleding (te raar/te duur/te goedkoop/te strak/te wijd, kies zelf maar) en van hun reisgedrag (“Drie landen in tien dagen, dat kán toch niet?”), maar ik ga eens even de mouwtjes opstropen om in tien punten te zeggen waarom we diep mogen buigen voor ons koninklijke drietal.

 

1.  Ze vliegen met een ‘commercial flight’
Dat vinden heel veel mensen heel normaal, maar als je met een klein mannetje vliegt dat je waarschijnlijk als Heathrow nog in zicht is zijn melkflesje over je heen kotst, kan ik me voorstellen dat het privévliegtuig dat naar je staat te lonken wel heel aantrekkelijk is. Maar dat doen ze, na de kritiekstorm van een paar weken geleden, dus niet meer. Wel zullen ze in Kaapstad een vip-exit nemen, maar dat begrijpen we toch wel?

 

2. Meghan geeft cadeautjes
Voor de geboorte van Archie heeft Meghan natuurlijk intens veel kleertjes gekregen die hij onmogelijk allemaal heeft kunnen dragen. Die ‘hand me downs’ van Archie gaat ze geven aan moeders met hiv die in armoede leven en geen geld hebben om voor hun baby kleertjes te kopen.

 

3. Het schema
Met minstens drie tot vier officiële bezoeken en plichtplegingen per dag is dit echt geen vakantie maar een werkbezoek. En als je weet dat er grote kans is dat je het allemaal net verkeerd doet en dat dit je de komende tijd zal worden nagedragen, steek ik twee enorme duimpjes in de lucht.

 

4. Harry laat Meghan en Archie achter
Meghan en Archie zullen vijf dagen in Zuid-Afrika blijven als Harry naar Botswana, Angola en Malawi gaat. Dit omdat het propellervliegtuigje dat hem daar naartoe brengt, niet kindvriendelijk is.

 

5. Harry gaat naar een de-miningfield
En stapt daarmee in de prachtige voetsporen van zijn moeder, lady Diana.

 

6. Net als de beroemde foto
Harry zal ook naar Huambo gaan, naar exact de plek waar Diana is gefotografeerd terwijl ze op een mijnenveld liep. Hij zal daar worden ontvangen door dezelfde persoon die zijn moeder daar welkom heeft geheten.

 

 

7. Tutu en de weduwe Mandela
Deze bijzondere mensen gaan Harry en Meghan welkom heten.

 

8. Meghan spreekt tegen gender violence
In Afrika is misdaad tegen vrouwen vijf keer hoger dan in de rest van de wereld.

 

9. Een glimp van Archie
Bay Archie is niet ‘included’ in de royal tour, maar Harry en Meghan hebben laten weten dat ze hopen het publiek te kunnen trakteren op een glimpje Archie.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach