I SCREAM ICE CREAM

 

Rachel: ‘Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je na een dag door Londen struinen moet constateren dat je welverdiende ‘ice cream’ een hoorntje ellende is. Met deze lijst bij de hand loop je dus rechtstreeks richting de lekkerste ijsjes van de stad.’

 

 

1.

Vraag een willekeurige Londenaar om een lijstje favoriete ijswinkels en Gelupo staat er altijd tussen. Gegarandeerd. Niet normaal lekker ijs, en vlak om de hoek van Piccadilly Circus.

Mijn favoriet: Blood Orange Sorbet

Ook lekker: ricotta & kers

 

2.

Hadden we al van matcha gehoord? Het traditionele Japanse groene thee-softijs is enorm van de hippestijn, getuige de gespecialiseerde etablissementen die ineens her en der uit de grond schieten. De eerste was Tombo, waar ze behalve matcha-ijs in een hoorntje en matcha sundae’s ook matcha-cheesecake, -brownies en -pannenkoeken serveren. Vestigingen in Soho en South Kensington.

Mijn favoriet: matcha

Ook lekker: matcha

 

3.

Dit kleine Perzische cafeetje in de Zuid-Londense wijk Peckham is een beetje uit de richting – en ijs is niet eens hun main business – maar ik at hier ooit zo’n belachelijk heerlijke sundae dat Persepolis toch op dit lijstje thuishoort. Meteen heen gaan als je in de buurt bent.

Mijn favoriet: Hot Paklava Meltdown, een goddelijke combinatie van warme baklava, Turkse kaymak-yoghurt en ijs.

Ook lekker: Saffron Banana Split en Bastani (traditioneel Iraans ijs met rozenwater, saffraan en pistache)

 

4.

Als je van experimenteel hightech-ijs houdt dat is gemaakt met vloeibaar stikstof, dan zou ik als de donder naar Chin Chin Labs in Camden Market rennen. Niet alleen bijzonder qua ervaring, maar de scheikunde-experimenten resulteren ook daadwerkelijk in superieur ijs. Gelukkig hebben ze een overzichtelijke kaart: vanille, chocolade, en elke week twee specials (waarvan altijd eentje zuivelvrij). Inmiddels ook vestigingen in Soho en Canada Water.

Mijn favoriet: het aanbod wisselt wekelijks maar ik at daar ooit een bolletje aardbei en hooi. Mmmmm…

Ook lekker: Sticky Toffee Pudding Sundae met Earl Grey-ijs

 

5.

Raj en zijn vrouw (die trouwens ook Raj heet) openden Udderlicious nu bijna vier jaar geleden. Ze maken hun biologische ijs gewoon achter in hun winkeltje in het Noord-Londense Islington. Hun ‘flavour voting’ concept is geniaal. Klanten kunnen op de Udderlicious-website aangeven welke smaken ze die maand op het menu willen zien. Sinds vorig jaar ook een vestiging in Covent Garden.

Mijn favoriet: perzik & prosecco sorbet

Ook lekker: rabarber en vijg

 

6.

Toen Giuseppe Morelli in 1907 aankwam in Engeland verkocht hij zijn Italiaanse ijs op de fiets. Inmiddels zijn we vijf generaties Morelli verder, en hebben ze naast twee vestigingen in Londen (Covent Garden en Notting Hill) ook franchises in onder andere Bahrein, Kuala Lumpur en Gabon.

Mijn favoriet: Wildberry, gemaakt van bramen, frambozen, zwarte, rode en blauwe bessen en wilde aardbei

Ook lekker: Nocciola van hazelnoten uit Piemonte.    

 

7.

De ice cream sundaes van Motown Desserts zijn indrukwekkende bouwwerken met veel chocolade, caramel en brownies – en ijs natuurlijk. Twee vestigingen aan het randje van het centrum: Whitechapel en Bethnal Green.

Mijn favoriet: Endless Love Sundae met red velvet cake, aardbeien- en vanilleijs en slagroom.

Ook lekker: Honeycomb-ijs en frambozensorbet

 

8.

Scoop heeft vier vestigingen in Londen (Covent Garden, South Kenstingon, Soho en een inmiddels permanente pop-up in Brixton). Beetje saai qua interieur, maar er worden gulle porties heerlijk ijs geschept.

Mijn favoriet: pistache gemaakt met noten uit de pistachehoofdstad Bronte (Sicilië)

Ook lekker: ze maken hier een killer Affogato (vanille-ijs met een espressootje).

 

9.

Niet verwonderlijk dat er vooral heel veel lekkere Italiaanse klassiekers op het menu staan bij 3Bis; naast de twee Londense vestigingen (Notting Hill en Borough Market) hebben ze namelijk ook twee vestigingen in het Italiaanse Rimini.

Mijn favoriet: mascarpone & vijg

Ook lekker: amarena

 

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Persepolis
Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.