Rachel háát Piccadilly Circus

 

Rachel: Piccadilly Circus is het op één na stomste plein van Londen (Leicester Square is nog erger) dus ik loop er het liefst met een boog omheen. Maar mocht je per ongeluk de vortex van Piccadilly Circus ingezogen worden, dan heb ik hier drie ontsnappingsmogelijkheden op minder dan 150 meter lopen.

 

Piccadilly Circus is een raar kruispunt met een wriemelende menigte taxi’s, bussen en Italiaanse uitwisselingsstudenten, een doedelzakspeler die de hele dag Scotland The Brave staat te toeteren, stalletjes met de lelijkste souvenirs van de wereld en winkels waar je niet dood gevonden wilt worden. En in het midden van die narigheid dat wereldberoemde beeldje van Eros, die als je het navraagt helemaal Eros niet is, maar zijn broer Anteros. Het ding is trouwens gemaakt van aluminium; met zijn 124 jaar weliswaar het oudste aluminium beeld van de wereld maar toch… aluminium.
Mocht je de gekte zo gauw mogelijk willen ontvluchten – en dat zou ik je van harte aanraden – dan zijn dit goeie opties.

 

 

The Hawksmoor

(89 meter lopen vanaf Piccadilly Circus)

Een steakhouse slash cocktailbar waar zo’n beetje iedere restaurant-recensent waar ik ooit van gehoord heb mee wegloopt. The Hawksmoor heeft een lekker donker art deco-interieur en een menukaart waar je een beetje van gaat neuriën als je ‘m doorleest. Ik was er voor het laatst in oktober, toen mijn Londense vriendinnetje haar baas een obsceen grote salarisverhoging had weten te ontfutselen. En daar moest op gedronken worden (hi ha ho). En gegeten. O, die chateaubriand. En o, die hollandaise. En o, die wijn die de maître d’ ons aanbeval. Goedkoop is anders, maar als je iets te vieren hebt is dit een dikke aanrader.

5a Air Street, +44 20 74 06 39 80 (er zijn nog 5 andere vestigingen in centraal Londen)

 

 

 

 

 

Brasserie Zédel

(77 meter lopen vanaf Piccadilly Circus)

Weer art deco, maar dit keer een stuk betaalbaarder. Drie gangen voor £12,75 (€15) is voor Londense begrippen natuurlijk bijna ongelooflijk, zeker op die locatie. Het wordt vooral gefrequenteerd door acteurs en andere types die in de theaters van het achterliggende Soho werken. Op de één of andere manier hebben toeristen Zédel nog niet echt ontdekt, ondanks het feit dat het drie keer struikelen vanuit de uitgang van de ondergrondse is. Het eten is simpel maar goed, met veel Franse-bistroklassiekers, zoals boeuf bourguignon en steak à la Bordelaise, en een prima tarte au citron. Ideaal om even gauw wat te eten als je daarna naar het theater gaat.

20 Sherwood Street, + 44 020 7734 4888

 

 

Waterstone’s

(110 meter lopen vanaf Piccadilly Circus)

Alweer art deco. De grootste boekwinkel van Europa (bijna 13 kilometer boekenschap verdeeld over 6 verdiepingen) is gevestigd in het voormalige warenhuis Simpson’s. Mijn jaarlijkse dagje kerstshoppen eindigt steevast hier om de laatste cadeautjes in te slaan, om daarna op de bovenste verdieping even een welverdiende Negroni achterover te tikken in de 5th View Bar. De bar is an sich niet heel spectaculair, maar het uitzicht wel.

203-206 Piccadilly, +44 20 7851 2433

 

PS: Plannen om naar Londen te gaan? Zet deze apps vast even op je telefoon…

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

 

Fotografie: Brasserie Zédel, Waterstone’s/Mike Massaro, The Hawksmoor