Zo, wat makkelijk!

 

Ga je binnenkort naar Londen om te kerstshoppen? Of heb je plannen om in het nieuwe jaar nog even de uitverkoop van dichtbij te bekijken? Check dan even dit lijstje apps. Bespaart je hartstikke veel tijd en gedoe!

 

 

Reizen door de stad


Citymapper
 
geeft je de snelste routes van A naar B met ondergrondse, trein, bus of combinaties daarvan – én de Uber-app is er in geïntegreerd. De app houdt rekening met vertragingen en stakingen, zoekt als het regent de minst natte route voor je uit, en als de zon schijnt kun je kiezen voor fiets- en wandelroutes, inclusief het aantal calorieën aan dat je op die manier verbrandt.

 
Als je voornamelijk met de ondergrondse reist is de TubeMap-app heel handig, snel en gebruiksvriendelijk.

 

 

 

 

Eten & drinken

 
Met Bookatable kun je restaurants zoeken op locatie, waarna je je keus verder kunt toespitsen op soort cuisine; van burgerbar tot Bangladeshi en van kosher tot Koreaans. Op de kaart kun je precies zien welke restaurants het dichtst in de buurt zijn. De resultaten worden op volgorde van waardering gegeven, en geven je een korte beschrijving, openingstijden en de gemiddelde prijs. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je meteen boeken.

 
Is het tijd voor koffie? Zorg dan dat je de London’s Best Coffee-app bij de hand hebt. Niet gratis (€2,99) maar wel essentieel als je niet bij de zoveelste koffieketen terecht wilt komen. De app heeft een lange, maar eenvoudig te raadplegen lijst van onafhankelijke koffiebars in de buurt.

 

 

De lekkerste koffie, de leukste shows, de minst natte route: deze apps zijn onmisbaar

 

Theater en dergelijke

 
Na het shoppen nog zin om naar een voorstelling of optreden te gaan? Zorg dan dat je Yplan op je telefoon zet. Vertel de app wat je leuk vindt (stand-up comedy, theater, muziek, musea…), wanneer je wilt gaan, en het geeft je een lijst mogelijkheden, inclusief beschrijvingen van andere app-gebruikers en prijzen. Je kunt meteen boeken en je ontvangt de kaartjes direct in je app. Ideaal als je last-minute nog iets leuks wilt gaan doen.

 
Via de Cinema Club-app kun je bioscoopkaartjes boeken voor alle films in alle bioscopen in Londen.

 

 

 

 

Ook handig

 
Ja maar, hoor ik je denken, hoe zit dat met mijn MB’s als ik voortdurend online loop te wezen met deze fijne apps? Het is sowieso handig om even wat internationaal tegoed te regelen bij je provider, maar nog een truc om je dataverbruik binnen de perken te houden is de Wiffinity-app op je telefoon te zetten. Als je de kaart van Londen downloadt, kun je eenmaal in de stad offline zoeken om naar plekken waar je kunt meeliften op de beschikbare wifi.

 
Ben je tijdens het shoppen even de koers kwijt? Check dan de XE Currency Converter-app om in twee klikken te checken hoe je dat prijskaartje van ponden omrekent naar euro’s.

 

Alle apps zijn gratis en beschikbaar voor iPhone en Android, tenzij anders vermeld.

 

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: The Foundling Museum, Sir John Soane’s Museum, Derry Moore, Gareth Gardner, The Wallace Collection, Rachel Lancashire