8x humeurverpestend eten en drinken

 

Je wordt heus niet van elke maaltijd vrolijk. Aan sommige gerechten kun je ronduit een slecht humeur overhouden. Hoe komt dat? En welke boodschappen kun je beter laten staan als je het thuis een beetje aangenaam wilt houden?

 

Niet van elke maaltijd word je gelukkig en blij. Aan sommige gerechten kun je ronduit een k*thumeur overhouden. Hoe komt dat? En welke boodschappen kun je beter skippen als je het thuis een beetje gezellig wilt houden?

 

Voedingswetenschapper Claudia Smith heeft ontdekt dat juist zogenaamd comfort food niet goed is voor je humeur. Al die suiker en koolhydraten geven een suikerkick, waarna je knorrig, moe en verstrooid wordt.

 

Troostvoer? Nee?

Huh? Maar het heet toch troostvoer omdat je ervan opknapt? Klopt, zegt de wetenschapper, maar dat komt omdat we dat eten zien als beloning. Je hebt liefdesverdriet of stress, dus mag je van jezelf een rol Pringles leeg eten – zoals nu, in corona-tijd. Zijn we er allemaal vrolijker en gelukkiger van geworden? Niet echt. En dat vindt Smith niet gek. Zij geeft een lijstje met acht dingen waar je humeur aantoonbaar van verslechtert.

 

1. Alcohol

Hoofdpijn, maagzuur, slechte nachtrust, kater: heb je nog meer redenen nodig? Een beetje alcohol is niet erg, daar word je over het algemeen zelfs wat vrolijker van, maar te veel drank – en dat is volgens de expert al meer dan één glas per dag – kan je humeur verpesten, vooral de volgende dag.

 

2. Frisdrank

Frisdrank zit bomvol suiker, die door je lichaam snel worden opgenomen. Gevolg: suikerkick, en daarna een uitgeblust gevoel. Light frisdrank dan maar? Misschien niet, want teveel aspartaam wordt in verband gebracht met lichte depressies en angststoornissen. Hou het dus maar bij water en thee, adviseert Smith.

 

3. Koffie

Een bakkie troost, zo heet het natuurlijk niet voor niks. Maar neem niet te veel, zegt de Britse diëtist Tai Ibitoye, want van teveel cafeïne word je nerveus en prikkelbaar. Het Voedingscentrum adviseert maximaal vier koppen koffie per dag.

 

4. Taart, cake, koekjes

Als het aan de experts lag, konden we taart en koek alleen stiekem bij dealers op de hoek van de straat kopen. Elk lekker gebakje bevat natuurlijk suiker, en daar hadden we al over gemopperd, gecombineerd met vet, zoals boter, en koolhydraten: het kan bijna niet slechter. Maar wacht even: uit ander onderzoek blijkt juist dat een taart bakken goed is tegen de stress!

 

5. Patat

Ook op de lijst van verboden voedsel. Te zout, zeggen de experts, te veel verzadigd vet en dan ook nog al die koolhydraten. België, lezen jullie mee? Als vervanging adviseren ze quinoa en bruine rijst.

 

6. Slechte tussendoortjes

Je was er al bang voor: ook chips, pizzabroodjes, frikandellen en andere zogenaamde processed foods zijn slecht, slechter, slechtst. Ze zorgen voor een piek in energie, en daarna een soort food coma. Iets lekkers mag heus wel, zeggen de experts, maar schrap deze snacks uit het weekmenu en eet ze heel af en toe als iets extra’s.

 

7. Donuts

De weg naar de hel is geplaveid met… donuts, volgens de voedingsdeskundigen. Niet lastig om te bedenken waarom: koolhydraten, suiker, vet. En in de vulling zit soms wel een aardbei of een framboos, maar lang niet genoeg om ze mee te tellen bij de twee ons groente, twee stuks fruit. Tip van diëtist Ibitoye: een bruine boterham is net zo lekker.

 

8. Ham, worst en andere vleeswaren

De meeste vleeswaren zijn erg zout en bovendien bevatten ze veel conserveermiddelen en smaakversterkers, allemaal niet zo gezond. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag: in plaats van kant en klare kipfilet voor op brood, kun je een kipfiletje baken of grillen en dat in plakjes snijden. De voedingswetenschappers zien een voordeel aan vleeswaren: ze bevatten veel proteïne, en daar zou je humeur juist van opknappen.

 

Dus er mag helemaal niks meer?

Een lijstje om vrij sacherijnig van te worden, eerlijk gezegd. Mag er helemaal niks meer? Voel je je al een tijdje niet tof, sloom en depri, dan is het geen slecht plan om eens te kijken wat je eet op een dag – misschien dat een salade je meer opvrolijkt dan de zoveelste zak Chocotofs. Maar een parkeerboete wegsnoepen met een zak M&M’s zal je niet tot de rand van een klinische depressie brengen, en van een flesje prosecco om een nieuwe opdracht te vieren verander je ook niet in een zure alcoholist. Weet je wat, we denken er nog even over na. Wie neemt het laatste plakje cake? Zelfgebakken, tegen de stress!

 

 

Bron: Huffpost

 

Door: Redactie FavorFlav