8 vragen die we allemaal hebben over mondkapjes

 

Tuurlijk droegen we hem al een tijdje en behoort ‘ie tot je standaard uitrusting, maar vanaf vandaag moet het echt; de mondkap dragen en dat voelt toch ineens een beetje anders.

 

 

Daarom even de vragen waar ik in ieder geval mee kampte op een rij.

 

 1.  Wanneer moet ‘ie op, die monkap?
  Eigenlijk bij elke binnenruimte waarin je je verplaatst. Zit je eenmaal stil, dan mag hij eventueel af. Maar liever niet want op en afzetten is weer heel verkeerd.
 2. Zijn er uitzonderingen?
  Oh, ik hoopte al dat je deze vraag zou stellen.  En of er uitzonderingen zijn. In kerken en moskeeën hoeft het niet. Grappig hè? En huisartsen hoeven ook niet per se en in ziekenhuizen is ‘het eigen beleid over mondkapjes leidend’. Okeeee. Sekswerkers hoeven ook geen mondkap op. En die anderhalvemetermaatregel wordt daar denk ik ook niet nageleefd. Oh, ik begrijp zo dat restauranteigenaren hier zo boos om worden.
 3. Tot wanneer zijn we team mondkap?
  In ieder geval tot 1 maart 2021.
 4. Hoe hoog is de boete?
  95 euro voor iedereen boven de 16, ben je onder de 16 dan betaal je 38 euro.
 5. Hoe gaan winkels om met de mondkaplozen? Verschillende kranten hebben grote winkelketens deze vraag gesteld en zij antwoordden dat ze mensen niet zullen aanspreken op het niet dragen van een mondkap en uitgaan van de eigen verantwoording van de klant. Ze willen niemand uit de zaak zetten die geen mondkap draagt in ieder geval en zullen geen BOA’s inschakelen.
 6. Hoe vaak moet je je mondkapje verwisselen?
  Het beste is dat je hem een keer opzet en een periode op laat. Dus als je gaat winkelen houd je hem op; ook als je van de ene winkel naar de andere loopt.
 7. Mag een sjaal of een hoge col ook?
  Nee. Nope. Njet. Sorry.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach