Dé truc voor de perfecte stamppot

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: dé truc voor de perfecte stamppot.

 

 

Of je nu gaat voor boerenkool, spruitjes of andijvie, met deze truc geef je je stamppot gegarandeerd een upgrade.

 

Magisch duo
Zoals wel vaker, zit de truc hem in het magische duo: knoflook en ui. In plaats van die door de stamppot te gooien, kook ik ze mee in de melk.

 

Snij 1 à 2 (witte) uien in grove stukken, pel 2-3 (of meer) tenen knoflook en druk ze plat met een mes. Dit alles laat je ongeveer 20 minuten koken in de melk.

 

Vuistregels
Ondertussen maak je je stamppot gewoon zoals je normaal zou doen: kruimige aardappels (de vuistregel is 250 g aardappels, ongekookt en ongeschild, gewogen per persoon) schillen, koken, afgieten en even opzij zetten.

 

Hoe je je stamppot verder opleukt is natuurlijk helemaal aan jou. Maar om je wat houvast te geven: bij andijvie, boerenkool en spruitjes ga je uit van 500 g per kg aardappels, bij wortel van 600 g en bij rucola van 200 g. Op de experimentele tour met tuinbonen, courgette of aubergine? Ga dan uit van ongeveer 150-200 g groenten per 250 g aardappels.

 

Pimpen
Heeft de melk ondertussen 20 minuten staan pruttelen? Zeef hem dan en mix de melk met de rest van de ingrediënten. Stampen maar, beetje pimpen met kaas, geroosterde pijnboompitten, spekjes, chorizo, gefrituurde uitjes of boter en klaar ben je!

Door: Redactie FavorFlav