7x hoe een Fransman vindt dat wij eten

 

Ik las een ontzettend leuk artikel op Frankrijk.nl van een gastcolumnist, een Fransman, die al jaren in Nederland woont.

 

 

Hij had heus wat dingen overgenomen van onze eetcultuur (het bier drinken ging hem prrrima af), maar er waren ook dingen die hem bleven bevreemden. Ik heb ook een tijd lang dicht bij de Fransen geleefd dus ik weet dat ze nogal eens met opgetrokken wenkbrauwen naar ons eetgedrag kijken. Even een paar highlights.

 

1.  Onze boterhammen
Überhaupt je lunch meenemen in een broodtrommel en dan alleen maar dat saaie brood dat ook nog eens zo dun belegd is. In Frankrijk eet je wel eens een broodje, maar dat is zo dik belegd dat de boven- en de onderkant een centimeter uit elkaar liggen.

 

Zij noemen onze lunch een soort tweede ontbijt. En dat we het achter ons bureau opeten en in een kwartier wegwerken vinden ze ook intens raar.

 
2.  De frituur
Ja, zij eten ook frietjes, maar dan wel bij iets en niet friet als een soort hoofdgerecht met iets anders gefrituurds. Dus friet en een kroket of friet en een berenklauw of een kaassoufflé. En oh ja, dat we onze ongfrituurde waar uitstallen in een soort snackbaretalage is natuurlijk ook best gek, als je het zo bekijkt.

 

3.  Rauwe haring met uitjes
Wat dat betreft ben ik ook een Française, want ik vind het een gruwel in alles. Het rauwe, de haphouding, de rauwe uitjes. Brr…

 

4.  Appelmoes
Dat eten zij hooguit als toetje. En dat we onze frietjes soms in de appelmoes dippen, daar begrijpen ze níets van.

 

5.  Koffie de hele dag door
En ’s avonds ook en dan sloten. Fransen vinden het ook gek dat wij Nederlanders zomaar nog een chocomel bestellen na het eten. Begrijpen ze niets van.

 

6.  Tussendoortjes
Wij zijn van de koekjes en de taartjes, zij eten drie keer per dag en soit.

 

7.  Shared dining
Ik weet nog dat een collega een mooi restaurant gereserveerd had voor een belangrijke delegatie uit Frankrijk. Toen ze erachter kwamen dat het shared dining was moest dat worden omgeboekt. Shared dining, dat is voor een Fransman een bijna even grote gruwel als all you can eat.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach