Mogen we straks nog wel naar het werk, als vaccinatieweigeraar?

 

Of worden we alleen maar met de nek aangekeken?

 

 

Er zal heus nog wel een robbertje over gevochten gaan worden hier en daar, over al dan niet vaccineren en of er consequenties moeten komen voor de pertinente weigeraars onder ons. Voor zover dat überhaupt kan tenminste.

 

Nu al wijst een enquête, uitgevoerd door HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1100 werkgevers, uit dat 36 procent de weigeraars straks niet meer op het werk wil zien. ‘Weren van de werkplek’ wordt er geroepen. En ook dat ze zelf niet meer naar het werk willen komen als daar ongevaccineerde collega’s gewoon vrij rondlopen – misschien best vaag als je zelf juist níet meer besmet kan worden als je wél ingeënt bent. Het gaat nog een stapje verder zelfs, want ongeveer een kwart van de ondervraag­den zegt dat ongevacci­neer­de collega’s, die besmet raken met corona, niet uitbetaald zouden moeten worden.

 

Maar jongens! We zijn toch vrij om zelf te beslissen of we al dan niet gevaccineerd willen worden? ‘Zeker,’ roepen de respondenten, ‘en dat moet zo blijven ook.’ Want het instellen van een vaccinatieplicht op het werk gaat de meeste te ver. Bijna 70 procent is tegen. Baas over het eigen lijf is de reden. En zo is het maar net, toch?

 

Volgens arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis van BAASZ Advocaten is dat wettelijk ook niet eens mogelijk. Stel je eens voor dat je baas je voor het blok zet: ‘Nu vaccineren en anders de laan uit.’ Dat zou een inbreuk op de lichamelijke integriteit van een werknemer zijn en dat heeft geen wettelijke grond. Net zomin als je iemand die corona krijgt en niet ingeënt is, mag straffen met het inhouden van loon. Blijft er over ‘vriendelijk vragen’. Wat ook weer niet te vaak mag met het oog op ‘de afhankelijkheidsrelatie die een werknemer heeft met zijn werkgever’. Aandringen zou gevoeld kunnen worden als dreigen, waarna je bang bent om je baan te verliezen.

 

Maar goed. Dat is wettelijk. Hoe zal het gaan in de praktijk? En wat vinden de werknemers? Van de week zagen we voorbijkomen dat een baas zijn mensen met vijftig euro wil belonen voor goed gedrag – wel vaccineren dus. Voor de mensen die echt niet willen geen reden om overstag te gaan en voor degenen die dat toch al van plan waren leuk meegenomen. Maar… gaat er straks geroddeld worden over de weigeraars? Worden die met de nek aangekeken? Gepest?

 

Maak je borst maar nat inderdaad. Er zal heus nog wel een robbertje over gevochten gaan worden hier en daar!

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans