Een kwart van de mensen verkiest een serie boven seks

 

 

De onderzoekers denken dat de oorzaak is dat series zo ontzettend verslavend zijn.

 

 

Heb jij een favoriete serie? Eentje die je niet uit kan zetten, ook al zou je heel graag willen slapen? Waarvan je gewoon móet weten wat er gaat gebeuren? Ik heb er drie in mijn leven gehad. De eerste was Making a Murderer. Potverdorie wat vond ik dat spannend. Steven Avery die achttien jaar vastzat voor verkrachting. Toen hij eenmaal als onschuldig was vrijgesproken belandde hij twee jaar later toch weer achter slot en grendel omdat hij werd verdacht van de moord op Teresa Halbach. Toen deze serie uitkwam studeerde ik criminologie en dus zat ik vastgeklemd aan de buis en keek ik vol afgrijzen toe hoe deze man, en zijn neefje, door het Amerikaanse strafrechtsysteem werden behandeld. Op een totaal illegale manier die gewoon écht niet door de beugel kon. Ik kon niet meer stoppen met kijken. Gelukkig dacht mijn vriend er hetzelfde over en zaten we een week lang elke avond samen voor de buis geplakt.

 

Na Making a Murderer kwam Friends en na Friends kwam The Handmaids Tale. En my god, ik heb nu al veel te lang moeten wachten op het nieuwe seizoen. Ik ben zó benieuwd hoe het gaat aflopen met Offred. Sorry, ik word een beetje afgeleid. Het gaat hier dus om series. En zoals je kan zien houd ik wel van een goede serie. Ik ben me er dan ook bewust van dat ik er redelijk snel verslaafd aan kan raken. Maar om een serie nou te verkiezen boven seks? Dat doet dus bijna een kwart van de mensen.

 

chihuahua dog watching tv or a movie sitting on a red sofa or couch with remote control changing the channels with popcorn

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Wall Street Journal en Survey Monkey. Meer dan 1000 mensen werden ondervraagd of ze het afgelopen halfjaar een serie verkozen hebben boven een sekspartij. En maar liefst 26 procent zei dat ze dat inderdaad gedaan hebben. Maar onder jongvolwassenen tussen de 18 en 38 jaar oud was dat aantal nog wel een stuk hoger, met maar liefst 36 procent. Best veel. Maar ja, can you blame them?

 

De onderzoekers denken dat het eraan ligt dat series verslavend kunnen zijn. En omdat het zo makkelijk is voor ons om een serie te blijven kijken. We hoeven niet meer te wachten op reclames, of tot de volgende week om de volgende aflevering te kijken. Nee hij begint gewoon zodra je op play drukt. Dat maakt het extra lastig om de tv uit te zetten.

 

Alsnog zeggen de onderzoekers ook dat we de resultaten met een korreltje zout moeten nemen. Het is namelijk ook weer zo dat sinds series zo toegankelijk zijn geworden, we met z’n allen ook veel meer tijd met elkaar voor de buis doorbrengen. En die quality time is natuurlijk ook hartstikke belangrijk. En uiteindelijk gaat het allemaal over kwaliteit en niet over kwantiteit.

 

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn