een op de vier Nederlanders heeft bonje met de buren

 

Het kan zo ernstig uit de hand lopen dat mensen elkaar met een knuppel te lijf gaan en de politie eraan te pas moet komen. En dan nog.

 

Blaffende honden, dreunende bassen, krijsende kinderen en kijvende stellen. Burenruzies zijn schering en inslag en ze gaan in de meeste gevallen over geluidsoverlast. Ik kan er over meepraten, over buurkinderen die elkaar de halve zomer de koppen insloegen bij de trampoline. Die zoveel decibellen produceerden dat ik het journaal niet meer kon volgen als de tuindeuren openstonden. Voordat ik eindelijk aan durfde te bellen had ik me al veel te lang groen en geel lopen ergeren, maar toen ik de stap eenmaal zette was het meteen klaar met de irritaties. De ouders putten zich namelijk uit in excuses, hadden er nooit bij stilgestaan dat die trampoline zoveel gedoe veroorzaakte en als ik weer last had moest ik het alstublieft zeggen. Hoewel het nadien niet eens heel veel stiller werd achter de schutting, was het goed zo. Reden? Ik was gehoord en dat doet een mens nu eenmaal heel erg goed.

 

Het is niet vanzelfsprekend dat iemand naar je luistert en een gesprek met je aangaat. Het kan zelfs zo ernstig uit de hand lopen tussen buren dat ze elkaar met een knuppel te lijf gaan en de politie eraan te pas moet komen om de gemoederen te sussen. En dan nog gaat het gewoon door. Want sommige mensen hebben schijt aan de buren en zijn totaal niet van plan om rekening te houden: ‘Heb niet het lef om mij te vertellen wat ik niet en wel moet doen, want dan zul je het weten ook.’ En mocht je denken dat dit soort taferelen voorbehouden zijn aan ‘bepaalde’ wijken dan heb je het mis. In villawijken vechten buren elkaar de tent uit voor een rokende barbecue, jankende grasmaaier of voor een puber die de buurt ’s nachts wakker houdt met zijn scootertje.

 

 

Mocht jij ook bonje met de buren hebben, dan sta je niet alleen, want al met al deelt maar liefst één op de vier Nederlanders die ervaring.

 

Randstedelingen naar verhouding vaker dan Zeeuwen die minder op elkaars lip zitten. Zuid-Holland spant de kroon en nam in 2016 maar liefst 28% van het totaal aantal meldingen van burenoverlast voor haar rekening met als hoofdoorzaak te harde muziek. In Gelderland, waar het in verhouding meevalt (12% van het totaal) gaan de ergernissen meestal over (hot item voor De Rijdende Rechter) overhangend groen. En terug naar mijn buurkinderen op de trampoline sta ik ook niet alleen, want bijna 20% van alle burenruzies begint bij kinderoverlast.

 

Heb jij ervaringen met burenruzies, was je er getuige van hoe de boel uit hand liep of weet je wat eraan te doen valt? Wie het weet mag het zeggen en wij horen het graag. Stuur een mailtje naar info@franska.nl. 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans