En haar kind dan?

 

Na 9 maanden op zee, was Carolijn Brouwer gisteren weer terug. Als winnaar!  

 

Zou jij het doen? Negen maanden van huis, je geliefde, je familie, je kind negen maanden niet zien? Of nou ja, een paar keertjes tussendoor. Nou, ik mooi niet.

 

Toch zijn er een paar bikkels op aard die dat wel aangaan. Negen maanden op zee tijdens de Volvo Ocean Race, soms onder de barste weersomstandigheden, fysiek ontzettend hard werken, met een paar anderen die je niet om hun gezelligheid hebt uitgekozen in een stinkende kajuit (ja, het stinkt daar, en niet zo’n beetje: wat denk jij als negen mensen niet douchen en omringd door kletsnatte kleren wekenlang in één ruimte slapen?), continue moeheid, het astronautenvoer… Om over werkelijke doodsangsten en het missen van je geliefden maar te zwijgen.

 

Ook Carolijn Brouwer deed het. Gisteren finishte ze in Den Haag als eerste met haar DongFeng. Een Nederlander die won. Een vrouw (!). En daarmee is ze – samen met haar Franse teamgenote – de eerste vrouwelijke winnaar van deze oceaanrace.

ZO. ONTZETTEND. KNAP.

Dik vet respect voor haar. Diepe, diepe buiging.

 

En nu voel je misschien een ‘maar’ aankomen. Klopt.

 

Carolijn Brouwer had haar zoontje Kyle natuurlijk gemist. Snap ik. En ik dacht in een split second dus ook: hoe doet ze dat nou, zo lang zonder kind? Hoe doet hij het nou zo lang zonder haar?

 

En weet je? Dat dacht ik bij die mannen niet. En dat vind ik dus stom. Want ik ben heel erg van de man-vrouwgelijkwaardigheid, en vind serieus dat we dat in Nederland nog niet zo goed voor elkaar hebben (voetbalcommentatoren, ministers, minister-presidenten, schrijvers van het Boekenweekgeschenk, you name it). Dus als deze gedachte al in MIJN hoofd zit, dan zit dat vrouwen-zorgen-voor-de-kinderen-denkbeeld nog dieper dan ik al dacht.

 

 

Zelf zei Carolijn Brouwer dat het aan boord totaal niet uitmaakte hoe oud of jong je bent, of je Chinees of Frans bent, en dat het er ook niet toe doet of je nou man of vrouw bent. Sterker nog: haar teamleden hadden haar gezegd dat ze haar niet als vrouw zien, maar als gelijk bemanningslid.

 

One of the guys, dus.

 

PS. In Den Haag kun je de hele week nog (na)genieten van de Volvo Ocean Race; allerlei evenementen zijn er. Vrijdag komt ook Koning Willem-Alexander een kijkje nemen.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.