Boekenweek op z’n kop

Ruim driehonderd schrijvers, uitgevers en dichters zijn geschrokken van het thema van de Boekenweek van 2019 en schrijven hierover een open brief.

 

Welk thema heeft de literaire wereld zo laten schrikken? ‘De moeder, de vrouw’. Volgens de open brief werkt de Stichting CPNB, organisator van de Boekenweek, met dit thema mee aan ‘genderongelijkheid in het literaire veld’. Zo dat is een mondvol.

 

Waar ieders bloed van gaat borrelen is niet eens zozeer het thema – ook al suggereert dat misschien dat de vrouw alleen met moederschap wordt geïdentificeerd. Nee, wat het erger maakt is dat tegelijkertijd bekendgemaakt werd dat Murat Isik het Boekenweekessay gaat schrijven en Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk. Vrij typisch dat alleen mannelijke auteurs worden uitgenodigd om over het thema te reflecteren.

 

De auteurs stellen nu voor dat er naast het essay en geschenk ook een bundel wordt samengesteld ‘waarin vrouwen en mannen aan het woord komen over moeders en moederschap’. Ook vragen ze twee extra essays over het thema – één door een man en één door een vrouw.

 

Het CPNB heeft nog niet laten weten hiermee akkoord te kunnen gaan. De stichting hoopt in gesprek te kunnen gaan met diegenen die de brief geschreven hebben om zo een creatieve oplossing te kunnen bedenken. Men is namelijk geschrokken van de heftige reacties. ‘Dat over het thema zo’n groot misverstand is ontstaan spijt ons zeer, en het idee van moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat wij wilden belichten’ vertellen ze in een verklaring. Het CPNB wilde juist een ode brengen aan de vrouw en is teleurgesteld dat dit een verkeerde wending heeft genomen.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam