Zo zeg je nee tegen collectanten aan je deur

 

Heb je je weleens afgevraagd wat de beste reactie is wanneer je de voordeur opendoet, en daar zo’n collectant staat?

 

 

Ik collecteer weleens. Niet vaak hoor, want ik kom ook niet om in de tijd, en bovendien is aanbellen bij wildvreemden en om geld vragen niet mijn sterkste kant. Maar het kost me maar een paar avonden per jaar en ik blijf hopen dat alle beetjes helpen.

 

Een paar weken geleden ging ik langs de deuren voor het Rode Kruis, en toen viel me weer op wat voor gênante bezigheid het eigenlijk is. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen bij wie ik aanbel. Daarom bedacht ik een slim lijstje met de zeven meest voorkomende ongemakkelijke reacties, inclusief handigere variant. Hang ‘m naast de voordeur, zou ik zeggen.

 

 

1. Zeg niet: “Het komt niet uit want… ik ben aan de telefoon/mijn kind zit in bad/ik ben aan het koken/opoes pruik staat in de fik.”

 

Waarom niet? Je was ongetwijfeld aan het bellen, aan het koken, kinderen aan het badderen of grootmoeder aan het blussen, maar het is een beetje een rare reden om niets te doneren. Als je werkelijk te druk bent om een euro in een bus te duwen, had je de deur niet open moeten doen, lijkt me.

 

Wat is een handigere reactie? Doe de deur niet open.

 

 

2.Zeg niet: “Dat wordt toch alleen maar gebruikt om het dikke salaris van de voorzitter te betalen.”

Waarom niet? Omdat dat niet waar is.

Wat is een handigere reactie? “Daar doe ik niet aan mee.”

 

 

3. Zeg niet: “Ik heb geen contant geld in huis.”

Waarom niet? Omdat bijna iedereen in je straat dat tegen de collectant zegt, waardoor het – zelfs als het waar is – klinkt als een smoes.

 

Extra tip: Vraag de collectant niet waarom hij/zij eigenlijk geen pin-apparaat bij zich heeft “Want dat is toch veel handiger?”. Ook dat heeft de collectant die dag al meerdere malen gehoord. Hij/zij denkt dan alleen maar “Ja hoor, Willie Wortel, alsof jij je pinpas graag door een wildvreemd mobiel pinapparaat aan je deur zou halen.”

 

Wat is een handigere reactie? “Kom morgen terug, dan zorg ik dat ik een euro heb.” Je kunt ook een euro stelen uit de spaarpot van je kind. Of zet je handtas nog eens goed op z’n kop want daar zit namelijk altijd nog wel een vijftigcent-munt in die je hebt gebruikt voor het winkelwagentje van de supermarkt.

 

 

4.Zeg niet: “Je bent al het derde goeie doel dat deze week aanbelt.”

Waarom niet? Collecteervergunningen voor erkende goede doelen worden op landelijk en gemeentelijk niveau geregeld, en overlappen zelden.

 

Wat is een handigere reactie?  “Daar doe ik niet aan mee.”

 

 

5. Zeg niet: “Ik ben al vaste donateur.”

Waarom niet? Zie 3. Je bent lang niet de enige die dat zegt, dus het klinkt een beetje lam.

Wat is een handigere reactie? Stop een euro in die bus, want als je toch al vijf euro per maand geeft dan maakt die ene extra euro per jaar ook niet uit.

 

6.Zeg niet: “Ik maak het liever over.”

Waarom niet? Zie 3.

Wat is een handigere reactie? “Ik maak het liever over, maar hier is toch alvast een euro.”

 

7.Zeg niet: “Ik vul liever zo’n machtigingsformulier in waardoor ik meteen voor een jaar aan mijn donatie vast zit, zo niet langer.”

Waarom niet? Omdat niemand dat ooit wil. En je altijd vraagt of je niet gewoon eenmalig kunt doneren als er iemand met zo’n formulier voor je deur staat.

Wat is een handigere reactie? “Wat fijn dat ik gewoon eenmalig kan doneren in een ouderwetse collectebus. Hier is een euro.”

 

Hartelijk bedankt voor uw bijdrage.

 

 

Door Rachel Lancashire

 

Rachel Lancashire is redactiemanager en tekstschrijver. Ze woont met een heel lange Engelsman, een zoon, een dochter en de gezusters cavia (en ’s zomers vaak met een heleboel fruitvliegjes) in een iets te klein huis in een middelgrote binnenstad.