De coronakaart van Europa is net een toverbal

 

De kleurcodes op de Europese coronakaart veranderen met de dag. Wat doe jij met je vakantieplannen?

 

 

 

De afgelopen dagen houd ik angstvalling het nieuws in de gaten. Overstromingen in Limburg, het aantal besmettingen stijgt in Nederland tot ongekende hoogte, maar de grote vraag lijkt of je nog wel op vakantie kunt.

 

Ik weet het, bij alle problemen die er op de wereld zijn valt een vakantie die mogelijk niet door kan gaan in de categorie klein leed. Maar toch.

 

Je hebt het hele jaar hard gewerkt en gespaard voor twee weken all inclusive op de Canarische Eilanden, ik noem maar wat. Je hebt een nieuwe bikini gekocht, de buurvrouw gaat op de plantjes en de post letten en je zou vandaag je laatste boodschapjes doen. Morgen word je voor dag en dauw op de luchthaven verwacht voor vertrek naar je vakantiebestemming.

 

En dan lees je in de krant dat het reisadvies per morgen naar oranje gaat, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Dat je volledig gevaccineerd bent verandert daar niks aan. Je reis wordt geannuleerd. Ook al zou je het reisadvies willen negeren, als je via reisorganisaties als TUI of Sunweb hebt geboekt kun je niet eens weg; ze vliegen niet meer op de oranje bestemmingen.

 

Wat doe je dan? Boek je de vakantie dan om en ga je naar een land dat nog wel op groen of geel staat? Neem je (weer) genoegen met een voucher of vraag je je geld terug en kijk je of er in Nederland nog een leuke betaalbare plek te vinden is?

 

Of misschien heb je niks te kiezen. Mijn vriendin P zou vandaag vetrekken voor een fijne vakantie in Italië, maar ze mag niet weg omdat haar dochter gisteren positief getest is. Ook behoorlijk balen, want Italië staat voorlopig nog voor het grootste deel op groen.

 

De kleurkaart van Europa is net een toverbal en ik ben benieuwd hoe het er over drie weken uitziet als ik mijn koffer mag gaan pakken. Ik weet het, het is klein leed. Wie nu in Limburg woont heeft wel wat anders aan z’n hoofd.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit