Roomijs? Nee, dankje

Met dit warme weer is een ijsje als toetje erg welkom. Maar met roomijs kun je beter even oppassen.

 

 

 

Let even op als je roomijs wilt eten.

 

Met dit warme weer is een ijsje als toetje erg welkom. Maar met roomijs kun je beter even oppassen.

 

Want, wat blijkt? Als je roomijs hebt gegeten en het ijs is wat gesmolten, dan kun je het beter niet meer invriezen. IJs gevaarlijk? Ja, echt. Je kunt er dan erg ziek van worden, stellen experts. Het wisselen van koud naar warm en weer koud kan zorgen voor een voedselvergiftiging. Daar zit je beslist niet op te wachten na een gezellige barbecue… 

 

Vanille, hazelnoot, kaneel, aardbei… Wat voor ijs je ook hebt gegeten, als het romige ijs eenmaal is gesmolten, dan kun je die bak maar beter weggooien. Hoe zonde dat ook is… Je wilt ook niet misselijk worden de volgende keer dat je een ijsje eet. De temperatuur in de vriezer moet ook minstens -18 graden Celsius zijn, anders loop je alsnog gevaar. Bij temperaturen onder de -18 groeien er in ieder geval geen bacteriën in je eten, maar de vrieskou doodt de bacteriën die er al in zitten niet. Als je ontdooid ijs weer invriest en daarna opnieuw ontdooit om het op te eten, dan groeien de bacteriën dus gewoon verder. 

 

Met sorbetijs is er minder risico, omdat dat vooral bestaat uit water. Maar zelfs daarbij zeggen we: beter het zekere voor het onzekere. En ook wel een lekker idee toch, dat die nieuwe bak eigenlijk gelijk in één keer op moet? Dat is helemaal geen straf… 

 

Door redactie Franska.nl