Je omge­ving maakt je DIK

 

Of juist dun. Dat kan ook.

 
Ik zag gisteren een spreuk voorbijkomen op mijn Instagramaccount: ‘People who think you can’t be happy and sad at the same time have obviously never eaten all the cookies in the house in one sitting’. Oftewel: Mensen die denken dat je niet tegelijkertijd blij en verdrietig kan zijn, hebben duidelijk nog nooit eerder in één keer alle koekjes in huis opgegeten.

 

 

Nou. Met deze spreuk voelde ik mij extreem verbonden. Maar vanaf nu geef ik mijzelf niet meer de schuld. Nee, het is de schuld van mijn vrienden, m’n broer, m’n vriend, de buurman, overbuurman, en verre kennissen. Van iedereen behalve mezelf. Want onderzoek toont aan dat je omgeving een grote invloed heeft op je eetgewoontes.

 

Zo liet voedingsdeskundige Amelia Lake tijdens haar onderzoek in Newcastle zien dat vrouwen die gaan samenwonen sneller aankomen. Mannen daarentegen vallen eerder af. Dat komt omdat mannen vaker ongezonde snacks in huis halen, en die vinden wij vrouwen moeilijk te weerstaan. Ik spreek uit ervaring als ik je vertel dat dit klopt.

Zo staart de chocoladeletter die ik in december voor mijn broer heb gekocht nog elke dag met piercende ogen naar me. Maar omdat het een cadeau was, mag ik er van mezelf niet aankomen. Snoepjes, dropjes, chocola, lolly’s, ijsjes, of winegums daarentegen… Die zijn binnen een dag weg. Sorry Lars.

 

Maar niet alleen de mensen met wie je woont hebben een invloed op je ongezonde eetpatroon. Vrienden ook. En vrienden van vrienden ook. Dit blijkt uit de verassende resultaten van het onderzoek van sociaal wetenschappers Nicolas Christakis en James Fowler. Ze ontdekten dat je netwerk een invloed kan hebben op de kans op obesitas. Zwaardere mensen hebben vaker vrienden die zwaarder zijn. En ook vrienden-van-vrienden die gezetter zijn.

En vrienden-van-vrienden-van-vrienden… Ach, je snapt wat ik bedoel. Het lijstje gaat zo nog wel even door.

 
Het komt allemaal door gedragsimitatie. Oftewel: zien eten doet eten. En ja, dat hebben we op de redactie hier ook maar al te vaak. Als Franska weer eens iets lekkers uit Brabant voor ons meeneemt bijvoorbeeld. Dan zijn we de hele dag alleen maar aan het snoepen en smullen.

 

Dus hé, ben je de laatste tijd wat kilootjes aangekomen? Geef de schuld maar aan iedereen om je heen. Jij hebt er níks, maar dan ook helemaaaaal niks mee te maken (hoor je mijn sarcasme?). Oh, en trouwens, als je afgevallen bent: bedank dan je man en vriendinnen maar. Dat komt helemaal niet door jouw harde werk. Echt niet.
 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.