Goed nieuws voor alle vaders in Nederland

Een beetje gek was het altijd wel: word je voor het eerst vader, mag je na twee dagen weer gewoon aan het werk.

 

Een beetje gek was het altijd wel: word je voor het eerst vader, mag je na twee dagen weer gewoon aan het werk.

 

En dat terwijl moeders wel vier maanden verlof krijgen. Goed, een man hoeft niet te bevallen, maar je wordt wel sámen vader en moeder. Vanaf nu is het allemaal anders. Vaders krijgen nu namelijk vijf in plaats van twee dagen vrij als een baby’tje ter wereld is gekomen. De vijf vrije dagen gelden overigens voor de partner van de moeder, of het nu gaat om de biologische vader of niet. En geen zorgen om geld: deze dagen worden volledig betaald.

 

Ook bijzonder is dat vanaf 2020 mannen zelfs vijf weken vrij mogen nemen na de geboorte van een kind. Dan krijgen ze niet volledig betaald, maar wel tot zeventig procent van hun salaris. En dan hebben ze echt de tijd om lekker veel bij hun gezin te zijn. En om hun vrouw af en toe lekker te laten slapen, ja, voor zover mogelijk in die eerste weken.

 

Waarom het nou zulk fijn nieuws is? Het is goed voor de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Want zo doe je het meer samen en is het duidelijk dat ook de man meer bij het opvoeden wordt betrokken. Hoe fijn is het ook als je net bent bevallen en je weet dat je man niet gelijk weer de deur uit hoeft? En laten we eerlijk zijn: de geboorte van je eigen kind is zo ongeveer het spannendste en mooiste wat je in je leven gaat meemaken. Alsof je hoofd dan naar werken staat… Man of vrouw, dat maakt niet uit. Je bent het liefst gewoon heel lang samen.

 

Wij vinden het een fijne beslissing. Samen vader en moeder worden, samen vrij zijn om alles te ontdekken, van die wereld vol luiers, speentjes en flesjes. Vol genieten, van die vijf dagen.

 

Door Franska.nl