‘Alleen pinnen’

Gaat contant geld compleet verdwijnen uit onze maatschappij?

 

Misschien heb je het niet heel bewust meegekregen, maar de meerderheid van kassa’s in vele Nederlandse supermarkten is nu alleen nog maar pinkassa. Als je contant wil betalen moet je dus in de daarvoor bestemde rij gaan staan. Doe je dit niet? Dan word je hupsakee de rij waar je in stond uitgestuurd, om vervolgens weer helemaal opnieuw te wachten in een nieuwe rij. Hoe vaak heb ik het al niet meegemaakt dat een seniorenman of -vrouw in de verkeerde rij stond, het bordje niet goed had gelezen en de rij uitgestuurd werd. Dit terwijl honderd geïrriteerde, rollende ogen ze nakijken. Doe even normaal mensen. Heb wat geduld.

 

Over dit soort dingen kan ik mij erg opwinden. Met de snelle digitalisering van betaalmethodes is het niet makkelijk voor ouderen om het allemaal bij te houden. En het gaat niet alleen maar om het afnemen van de mogelijkheid om contant te betalen, maar ook over geldautomaten die langzamerhand aan het verdwijnen zijn. Daarom waarschuwt De Nederlandse Bank voor het buitensluiten van kwetsbare groepen in zijn nieuwe Visie op Betalen voor 2018-2021.

De toezichthouder gaat zich inzetten om ervoor te zorgen dat contant geld geaccepteerd blijft in onze maatschappij. Zo werken ze bijvoorbeeld aan manieren om overvallen en plofkraken te voorkomen zodat contant geld zijn betrouwbaarheid behoudt. Daarnaast wil de toezichthouder maatregelingen steunen die de kosten van het verwerken van contant geld verminderen. Wat vind jij? Een goed initiatief van De Nederlandse Bank of een manier om digitalisering in de weg te staan?

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam