Kun jij nog pinnen?

 

Soms kan ik me ineens ontzettend opwinden over een op zich niet wereldschokkend nieuwsbericht, zoals dit bijvoorbeeld, over geldautomaten…

 

O, weten jullie nog dat we halverwege de jaren tachtig voor het eerst geld uit de muur konden halen en niet meer in de rij hoefden te staan bij het loket van de bank? Mooi was dat. Beetje spannend ook. In ieder geval heel futuristisch. Zeker toen je ook in het buitenland steeds vaker geldautomaten tegenkwam en je geen cheques meer hoefde in te wisselen voor exotische francs, lires en peseta’s bij banken die altijd nèt dicht waren als jij dat leuke stadje bezocht en wilde lunchen.

 

Zelden ga ik nog langs de ‘flappentap’, volgens mij raak ik inmiddels soms weken geen contant geld meer aan, want ik pin echt vrijwel alles. Bij mij in de buurt zijn zelfs winkels waar je niet eens meer cash kunt betalen. Je raakt overal aan gewend, maar nu blijkt de geldautomaat uit het straatbeeld te gaan verdwijnen. De afgelopen vijf jaar werden er al 800 automaten verwijderd, de komende jaren kunnen er nog eens zo’n 2000 weg. Dat heeft Geldservice Nederland berekend.

 

De reden? Volgens de banken is het onder meer een gevolg van de steeds gewelddadiger plofkraken. En in kleinere plaatsen zal straks ook geen automaat meer zijn.

 

 

Via een app kunnen mensen in de toekomst zien waar de overgebleven automaten nog staan, het idee is dat dat altijd binnen een straal van vijf kilometer zal zijn. Via een app??? Vijf kilometer??? Hou nou toch op zeg!

 

Ik ben niet zo van de beren op de weg, maar hier zie ik er toch wel een paar, wat een flauwekul is dit. Stel je voor dat er een storing is en je kunt niet pinnen bij de supermarkt in het dorp, wat dan? Je hebt geen auto, moet je dan met de bus en je app naar de ‘dichtstbijzijnde’ geldautomaat? Op je vrije dag? Of zit je dan het hele weekend zonder boodschappen?

 

Nou, de Rabobank bedacht daar iets op: in het dorpje Nieuwveen staat op zaterdagochtend nu een mobiele automaat… Echt, sorry hoor, veel gekker moet het niet worden. Wat heb jij vanochtend gedaan? Nou, ik heb anderhalf uur in de rij gestaan om geld te pinnen… Misschien is dat best gezellig en bevordert het de gemeenschapszin, maar hé, we moeten ons focussen op vooruitgang hè, dit lijkt me een typische gevalletje van het tegenovergestelde. Gekkenhuis dit.

 

Blijf van onze geldautomaten af!

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl