Zet op, die positieve pet

Zullen we wat positiever denken, liever zijn naar onze medemens en meer zien wat we wel hebben? Dat kan heel makkelijk op deze manier.
 

 

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. We hebben het heerlijk gehad en genoten van de zon, van lekker eten en van dingen doen waar we gewoon zin in hadden. Daar wordt een mens gelukkig van. En hoe fijn zou het zijn om dat gevoel van geluk vast te kunnen houden? Om op terug te vallen op een druilerige dag terwijl je in de file vastzit, je een bad hairday hebt of je weer eens zuchtend in de verkeerde rij bij de kassa in de supermarkt bent gestapt. Dan moet je dit even lezen…

 

Gisteren had ik dus zo’n dag waarop alles een beetje tegenzat. Moe en kribbig kwam ik s’ avonds thuis. Met m’n laptop op schoot begon ik maar een beetje door mijn LinkedInpagina te scrollen. En toen kwam ik iets tegen wat mijn hele humeur veranderde. Van het ene tot andere moment zat ik opeens te glimmen achter mijn scherm. Merijn Ruis zorgde voor een lach op mijn gezicht. Hij had een bericht geplaatst over hoe hij juffen en meesters wil leren om kinderen les te geven in geluk. Want gelukkig zijn en blijven: dat begint al op school. Ik vond het een fantastisch initiatief. Dus las ik verder en kwam zo terecht op zijn website. En hier leerde ik iets wat ik ook met jullie delen wil.

 

Merijn Ruis is gelukstrainer en wil een lievere wereld creëren waarin zoveel mogelijk mensen blij zijn. Daarvoor heeft hij een lesprogramma ontwikkeld dat iedereen in zijn eigen dagelijkse leven toe kan passen; thuis, op de werkvloer, in de klas, zelfs in het verzorgingshuis. Want iedereen is toch op zoek naar geluk en wil dat het liefst zo lang mogelijk vasthouden? Een kind leert met het programma om aardiger voor zichzelf en anderen te zijn. Als je al vroeg in je leventje leert hoe je gelukkig kunt zijn, groeit een hele generatie op met waarden die van de hele wereld een fijne plek maken en daar hebben we allemaal iets aan. Door te kijken naar wat je wel hebt, zie je dat het eigenlijk best goed met je gaat. Door je positieve petje op te zetten, ziet de wereld er een stuk vrolijker uit. Dus trek een leuke jurk aan, smeer wat gezelligs op je gezicht en je staat weer blij en rechtop in je dag. Hoe hard je kinderen ook dreinen, hoeveel overhemden je nog moet strijken; jou kan niets gebeuren en je humeur is niet stuk te krijgen. Mocht je een kleine zwartkijker zijn, dan kun je dus toch leren om vrolijk te worden.

 

Volgens Merijn is positief denken als een soort spier die je traint. En daarom roep ik vandaag iedereen op om te proberen wat positiever te denken, wat liever te zijn naar je medemens en wat meer waardering te hebben voor wat er wel is. Want hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Zeg de buschauffeur eens gedag, geef de buurvouw een compliment over haar begonia’s. En ook al vind je de nieuwe haarkleur van je vriendin echt he-le-maal niks, je kunt er toch ook iets aardigs over zeggen. Daar is zij vast heel blij mee. En zeg nu zelf; zoveel positiviteit, daar kan toch geen slecht humeur tegenop?

 

Door Irene Smit