Pas op!

Wimperserums kunnen je oogkleur veranderen…

 

 

Ik kan vol bewondering naar vriendinnen van mij kijken die hun eigen make-up kunnen opdoen alsof ze ware visagisten zijn. Prachtige ‘smokey eyes’, een perfect (en ook nog eens symmetrisch) getrokken lijntje boven de oogleden, vlekkeloze huid door lagen foundation, die er toch heel natuurlijk uitziet… Het is een ware kunst om je make-up zo op te kunnen doen. Mij lukt het niet. Voor mij blijft het simpelweg bij wat mascara en soms een beetje blush. Oh ja, en mijn wenkbrauwen kan ik langzamerhand ook wel netjes tekenen.

 

Als je daarom aan mij vraagt zonder welke make-up ik écht niet meer kan leven is dat mascara. Dat is het enige waarmee ik geen blotebillengezicht krijg. Mooie, volle en lange wimpers, daar houd ik gewoon van. En volgens mij geldt dat voor bijna iedereen. Waar de één lange wimpers probeert te krijgen door middel van nepwimpers die eens in de zoveel tijd opnieuw opgeplakt worden, smeert de ander minstens drie lagen mascara over elkaar. Volgens mij is iedereen er op zijn eigen manier wel een beetje mee bezig.

 

En dan komt er opeens een serum op je pad dat belooft dat, als je het elke dag opsmeert, je wimpers zo lang worden dat je van die zwoele Bambi-ogen krijgt… Ja, dan koop je dat natuurlijk. Je probeert het een paar weken en dan kijk je ‘s ochtends in de spiegel en zie je tot je grote schrik dat je ogen niet meer helderblauw, grijs of groen zijn, maar bruin zijn geworden.

 

Denk je dat ik dit verhaal uit mijn mouw aan het schrijven ben? You’re wrong. Het gebeurt echt. Een van de ingrediënten die in veel van dit soort wimperserums zit is bimatoprost. Dit helpt inderdaad om de wimpers te verlengen. Maar het kan ook je oogkleur veranderen naar een bruinere tint. Deze verkleuring is onomkeerbaar. En daarnaast zijn er nog andere bijwerkingen die deze en andere ingrediënten in de serums kunnen veroorzaken.

 

 

Daarom wordt er ook opgeroepen om meer onderzoek te doen naar de bijwerkingen van wimperserums en op de verpakking duidelijk melding te maken van mogelijke bijwerkingen. Nu de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ermee bezig is, hebben diverse winkels het serum (voorlopig) uit de schappen gehaald. Maar wie het serum al in huis heeft en gebruikt, komt misschien pas achter de bijwerkingen als het te laat is…

 

Dus, hierbij waarschuw ik je. Hoe mooi die lange, volle wimpers misschien ook zijn, het is het niet waard.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam