Katers op je vijftigste

 

En als je dan ‘s ochtends weer naast je bed staat… tsjongejonge

 

Hoewel we met z’n allen steeds minder alcohol drinken, kan het gebeuren dat je op een gezellige borrel, als je niet de BOB bent natuurlijk, toch net een tikkie teut raakt. Of dat je na een avond lekker tafelen dat ene likeurtje beter niet had kunnen nemen en je wel heel erg vrolijk je bed inrolt. Maar als je dan de volgende ochtend wakker wordt, is je gezicht nog in slaap en schrik je je wezenloos.

 

Eerst de bril maar eens opzetten, dan zie je de ravage nog beter…. Oh nee, wat een wallen onder je ogen en dan dat pietjeshaar!! Koortsachtig probeer je de boel een beetje glad te strijken. Het liefst loop je de rest van de dag incognito in de rondte met een grote muts op je hoofd en een zonnebril als Anna Wintour op je neus. Dat was vroeger wel anders. Als je toen om vijf uur ‘s ochtends de kroeg uitrolde, stond je om zeven uur altijd weer fris en fruitig naast je bed. Met een stralende huid zo glad als babybilletjes en weer energie voor tien. Dat waren nog eens tijden. Dat is nu wel anders.

 

De belangrijkste reden dat jij je nu veel langer dan vroeger zo gammel voelt, is dat de alcohol in je lichaam langzamer afbreekt. Het aantal lever-enzymen dat daar verantwoordelijk voor is, neemt steeds verder af naarmate je ouder wordt. Daardoor blijft het gif dat je kater veroorzaakt langer in je lichaam hangen. Eerst maar eens een grote mok sterke koffie! Een beetje wazig drentel je de dag door en je belooft jezelf streng om voortaan alleen nog maar water te drinken. Uiteindelijk geeft je jezelf maar over en kruip je ‘s avonds vroeg onder de wol. Een kater op je vijftigste is niet voor de poes.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit