Je hebt schoon­moeders
En dan heb je schoon­moeders…

 

Schoonmoeders…you love them or you hate them… En ze zijn altijd een geliefd onderwerp van gesprek en komen in allerlei vormen en maten.

 

Ze zeggen altijd dat een man goed naar z’n schoonmoeder moet kijken, omdat z’n eigen vrouw op haar gaat lijken. Maar waar moest je dan als schoondochter op letten? Voor je het in de gaten had, zat je met haar aan het kerstdiner of paste ze op je kinderen. Misschien heeft jouw kind een nieuwe liefde en ben je er nu zelf een. Dan kun je het maar beter een beetje gezellig hebben met de nieuwbakken lover van je kind. Voor je het weet, sta jij zelf ook in dit lijstje.

 

De fitte schoonmoeder:

Deze maakt iedere dag tijd voor een Pilatesklasje. Ze doet aan powerwalking en gaat altijd op de fiets, weer of geen weer. Het is een soort Jane Fonda, superstrak en knetterfit. Ze kijkt je af en toe meewarig aan als jij hijgend achter haar aanrent, terwijl zij met haar nieuwe knie pijlsnel de hond uitlaat.

 

Dronken schoonmoeder:

Bij haar is het iedere dag feest, dus staat de Chardonnay altijd binnen handbereik. En de wodka in het gootsteenkastje. Voor je het door hebt, zit zij al aan glaasje nummer drie, terwijl jij net je ochtend koffietje hebt gehad. Problemen spoelt ze weg met whisky, want daar moet op gedronken worden, nietwaar?

 

Overbezorgde moeder:

Zij belt je dagelijks om te vragen of je lief z’n bord wel heeft leeggegeten en of jij weet waarom hij zijn telefoon niet opneemt. Dat ie daar misschien helemaal geen zin in heeft, omdat ze voor de twaalfde keer die dag belt, komt niet in haar op. Ze zit nog steeds als een dikke gans op haar kuiken en denkt dat jij zijn babysitter bent.

 

De jaloerse moeder:

Opgepast! Van deze verlies je het altijd. Zij vindt jou te min voor haar kind en dat laat ze merken ook. Ze grijpt haar kans als hij even niet in de buurt is en sist dan stiekem in je gezicht dat zij niets snapt van jouw gedoe en dat ze jou echt nooit zal accepteren als part of her family. Lekker dan!

 

De huilende schoonmoeder:

Och nee, wat een drama! Ze heeft net haar tweede scheiding achter de rug en ligt iedere dag huilend op de bank van ellende. Jij ontkomt niet aan haar malaise en bent door haar gebombardeerd tot klankbord en luisterend oor tegelijk. Dat jij helemaal niet zit te wachten op haar gezeur heeft ze helemaal niet in de gaten. Stiekem druk je haar weg als ze je voor de zoveelste keer die dag belt. Druk, druk, druk.

 

De onzichtbare schoonmoeder:

Ze schijnt wel te bestaan, maar je hebt haar nog nooit gezien. Jouw lief heeft er blijkbaar niet zo’n zin in om jullie aan elkaar voor te stellen. Geen idee aan wie dat ligt. Misschien is ze niet zo lief en heeft hij gewoon geen trek meer in z’n moeders bemoeienis. Of is ie er nog niet aan toe om jou aan haar voor te stellen. Hmmm, lastig, want wat valt er te verbergen?

 

De schoonmoeder op afstand:

Ze woont ver weg en leeft haar eigen leven in Zuid-Frankrijk. Via de app hebben jullie gezellig contact en ze stuurt af en toe een fotootje van het mooie weer. En als ze dan eens bij je op bezoek komt is het hartstikke gezellig. Omdat je elkaar zo lang niet hebt gezien, heb je elkaar ook veel te vertellen. Ook fijn, je mag altijd bij haar in de zon komen logeren en dat doe je dan ook graag. Maar ook hier geldt; familie en vis, blijven drie dagen fris…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit