Lees ik dat nou goed?!

Heb ik een brilletje nodig?

 

Een vraagje. Of eigenlijk drie: heb jij nu een (lees)bril op? Vergroot je de letters van je tablet eigenlijk al? En gebruik jij je uitschuifarmen als je dit op je telefoon leest?

 

Nou, ik allemaal niet. Dus ik ging de online Oogtest vol zelfvertrouwen in. En kreeg zojuist de officiële uitslag: ondanks mijn leeftijd (‘Je bent ouder dan 45 jaar, vanaf deze leeftijd heb je een hoger risico …’ – Hè, gezellig) zie ik goed. Enige is dat ik soms wat extra moet bijlichten, ’s avonds. Geen reden om de vrienden van Jan Smit of René Froger te bezoeken, dus. Dacht ik. Maar de online Oogtest was onverbiddelijk: hoewel ik op alle testen goed scoorde, las ik nog geen regel later dat ik – vanwege dat bijlichten en m’n leeftijd – ‘nader moet bekijken of m’n ogen in orde zijn. Neem hiervoor contact op met je huisarts, optometrist, opticien of oogarts’. Tsss. Las ik dat nou goed?

 

Alarmfase 1 leek wel aangebroken

 

Yep. En nog geen twintig uur eerder las ik ook al dat bijziende ogen niet alleen met ouderdom te maken hebben. Steeds meer kinderen krijgen het. En één keer raden waardoor dat komt. Precies: te weinig daglicht, te veel achter het schermpje. Bo-ring.
Ze leren daardoor niet in de verte te kijken, en een kwart van de dertienjarigen en de helft van de mensen boven de twintig is al bijziend. Op het eerste gezicht is er dan nog weinig mis – behalve dan een kek Hans Andersje op je neus – maar op latere leeftijd kan bijziendheid allerlei complicaties veroorzaken. Dus BONG! (Hoor jij de oogartsen ook al de noodklok luiden?

 

Kortom, we hebben er wéér een volksziekte bij. Naast obesitas en stress. En ik zal je wat vertellen, ik zie een verband. En een oplossing. Want als we, samen met onze kinderen natuurlijk, nu gewoon eens veel meer naar buiten gaan? Lekker wandelen, vogelen (dát is pas in de verte turen), desnoods een iPhone overgooien (blijft het lekker spannend). Dan bewegen we meer. En dat is weer goed voor de lijn en tegen de stress. Bovendien hebben onze kinderen later dan geen brilletje nodig om deze leuke stukjes op Franska.nl te lezen.
Lees je dat nou goed? Ja, dat las je goed!

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.