Een ton voor een telefoon?

Ik heb niks met gadgets. Als iemand mij zijn nieuwe smartwatch laat zien, dan sta ik meestal maar een beetje dommig mee te knikken.

 

 

Wow, ja echt supercool dat je horloge dat allemaal kan. En vervolgens kijk ik op mijn oude vertrouwde wijzerplaat hoe laat het is, want dat is alles dat ik wil zien. Ik hoef niet te weten hoe hard mijn hart klopt of hoeveel e-mail ik al binnen heb. Dus volgt er met kerst zeker geen teleurstelling voor mij als zo’n übercool horloge dit jaar niet onder de boom ligt.

 

Maar hoe blij was ik, kerst 2009, met dat fijne mooie kleine doosje onder de boom. Ik had al weken lopen zeuren dat ik ‘m zoooo gaaf vond en hoe blij ik ermee zou zijn. Nee ik mekkerde niet om een dikke diamanten ring of nieuwe laptop. Nee joh, ik moest en zou een iPhone hebben. Dat zou mijn leven echt geweldig maken.

 

En ja hoor, dat gebeurde ook. Nadat ik hem helemaal had geïnstalleerd ging ik de dag erop naar de belwinkel voor zo’n superkek hoesje, en dan zou iedereen mijn hippe nieuwe toestel kunnen bewonderen. Beetje jammer dat ik nog geen flauw idee had hoe ik ermee moest bellen. Want touchscreen? Huh? Waar zaten dan de knopjes waar je op moest duwen? Oké, het was wel iets minder hip en cool dat ik dat niet in de gaten had, maar goed. Ik liep flitsend met mijn toestel door het leven.

 

Tot de volgende generatie van de telefoon uitkwam die nog sneller, cooler en hipper was. Die wilde ik natuurlijk ook. Inmiddels zijn we bij versie zoveel aangekomen en ben ik gestopt met steeds de allernieuwste te wensen. Ten eerste doet mijn nummer zes het uitstekend. Hij lijkt stiekem een beetje op de nummer zeven, acht en tien. Dus heb ik weer een kek hoesje uitgezocht en niemand die ziet dat ik inmiddels alweer drie jaar achterloop.

 

Dat vindt mijn banksaldo ook best prettig kan ik je vertellen. Door Marketwatch is uitgerekend wat het kost om je hele leven een iPhone te gebruiken. Niet te geloven, dat is bijna honderdduizend euro! Als je het snel zegt is het bijna niks, maar bedenk eens wat een bedrag dat is! Dus als je iedere keer, als je abonnement van rond de vijfenzestig euro per maand afloopt, wel die knettercoole allernieuwste telefoon koopt.

Vrouw met telefoon

 

En je betaalt dan ook nog eens zeventig eurootjes per jaar aan apps en muziek die je downloadt, dan is die ton aan euro’s wel zo’n beetje het bedrag dat je in je hele leven neertelt voor al die hippigheid.

 

Kan je nagaan hoeveel fijne leren laarsjes je daarvan kunt kopen. Of aan welke serieuze zaken je het ook kan uitgeven zoals je pensioen en je hypotheek enzo. Bah, niks supergaaf om over na te denken. Maar dromen over de iPhone die ook de was gaat doen, dat mag altijd toch?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit