Daar zit een luchtje aan

 

In Zandvoort lopen niet alleen toeristen, er lopen ook damherten door het dorp. En moet je eens kijken wat ze daarop gevonden hebben.

 

De badplaats heeft al jarenlang veel overlast van herten die vanuit de Amsterdamse Waterleidingduinen de oversteek naar het dorp maken. Ze vernielen de tuinen van de bewoners en worden geregeld door auto’s aangereden. Om ervoor te zorgen dat de herten geen hangjongeren worden, heeft de gemeente al een reusachtig hek geplaatst om de herten tegen te houden die het dorp in willen. Maar er is nog een manier gevonden om de herten uit het dorp te weren: de angstaanjagende geur van leeuwenpoep.

 

Yes, dat hoor je goed. Leeuwenpoep. Bij wijze van proef worden er echte keutels op de rails gelegd. Als blijkt dat de damherten zenuwachtig worden als ze deze geur van roofdieren ruiken en daardoor de benen nemen, zullen er geurzuilen worden geplaatst. De geur wordt dan levensecht nagemaakt met behulp van olie, kruiden en een stof genaamd tupoleum. De werking van een geurpaal voor leeuwenpoep is te vergelijken met de elektrische luchtverfrisser die je in je huis gebruikt, maar dan zonder het heerlijke aroma van lavendel, vanille of kersenbloesem.

 

Door: Irene Smit