Het is weer

Prinsjesdag

Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor en Koningin Máxima heeft een nieuwe jurk.

 

Daar zijn we misschien nog nieuwsgieriger naar, dan naar de plannen van de regering voor het komende jaar. Op Prinsjesdag werd de verjaardag van stadhouder prins Willem V gevierd. Vandaar de naam Prinsjesdag. Het was een van de populairste volksfeesten in die tijd, zo’n beetje zoals wij nu Koningsdag vieren. En zo hebben we nog een paar Prinsjesdagfeiten op een rijtje gezet.

 

Kleding

Door de jaren heen zullen de koninginnen op Prinsjesdag misschien wel eens gedacht hebben: “Wat moet ik aan vandaag?!” Hoewel lange japonnen in de loop van de jaren langzamerhand werden vervangen door mantelpakjes en chique robes, bleef koningin Juliana lekker eigenwijs haar lange jurken en hoeden dragen. Ook koningin Beatrix was op Prinsjesdag een groot liefhebber van een theatrale japon met dito hoed. Koningin Máxima kiest op haar beurt gelukkig kleding die past bij haar smaak. Een van haar allermooiste jurken is een japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. De rok van deze jurk is met de hand beschilderd, als een schilderij, en is geïnspireerd op de Japanse kamer in Huis ten Bosch.

 

 

Hoedjes

Hoewel Máxima op deze dag niet altijd een hoed draagt, maar soms kiest voor een beeldige decoratie van bloemen in heur haar, vergapen we ons op Prinsjesdag aan de hoedjes die op het Binnenhof paraderen. Het toenmalige Tweede Kamerlid Erica Terpstra is hier in 1977 mee begonnen, omdat zij vond dat iedereen er op deze bijzondere dag zo saai uitzag. Inmiddels wordt het hoedje soms zelfs gedragen om een politiek statement te maken. Een van de bekendste hoedjes was van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij droeg ooit een zwarte koksmuts met de oproep om op vrijdag geen vis te eten.

 

Koets op hol

De Gouden Koets wordt op dit moment gerestaureerd. Willem Alexander en Maxima zullen daarom gebruik maken van de Glazen Koets, hoe chic! De paarden voor een van de koetsen zijn, ondanks hun training, al eens een keer op hol geslagen. Dat was in 1963. De koets kwam tegen een boom tot stilstand, met de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet erin. Gelukkig raakte niemand gewond en reden de prinsessen verder met hun ouders in de gouden koets.

                 

Niet voorgelezen

Koningin Wilhelmina wilde in 1911 de Troonrede niet voorlezen, omdat zij vond dat de voorzitter van de Tweede Kamer moest aftreden. Dat deed hij niet en toen was Wilhelmina zo eigenwijs om de troonrede te laten voor wat die was. Girlpowerrr!

 

Door: Irene Smit