19-zoveel. Camping in Versilia, Toscane

 

 

apf8_dolcevitacg2

 

‘Wat zit jij nou te doen joh?’. We zitten in Italië op de camping voor ons kleine tentje en ik zat met m’n net aangeschafte marmeren vijzel een hele zwik bossen basilicum met knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en lekkere olijfolie tot pesto te vijzelen. Komt onze Nederlandse vriend langs, die in de buurt woont. Ik vertel hem dat ik het plan heb, om nu ik eindelijk aan basilicum kon komen, een giga voorraad te maken en die in potten onder olie mee naar huis te nemen. Wan terug in Nederland kon ik het weer voor een jaar shaken met de pesto. Ik bestelde zelfs in een zeer gerenommeerd Italiaans restaurant in Amsterdam een keer pesto, die gemaakt bleek te zijn van gedroogde basilicum. Kreeg ik me toch een hoestbui van. Ik noem geen namen. Restaurant is er trouwens al niet meer.
Wacht, waar had ik het over?
Ik was na veel ingewikkelde gesprekken met de plaatselijke kenners, zoals groenteboer, mevrouw van de delicatessenwinkel en de ober in Celle Ligure achter het recept gekomen en had alle benodigdheden ingeslagen, dus ik vond dat ik supergoed bezig was. En er was uitdrukkelijk bij verteld dat ik een marmeren mortaio (vijzel) nodig had, anders werd het niet de echte authentieke pesto. Nou marmer, dat is in Versilia geen probleem dacht ik, want daar stikt het van het marmer. Viel nog niet mee, maar gelukt! Ik ben nogal een doorzettertje he… O ja, wacht, waar was ik, vriend met z’n commentaar ja, daar had ik het over. ‘Wat doe ik dan verkeerd man?’, reageerde ik een beetje geagiteerd, want bemoei je er niet mee als ik druk bezig ben, zeg. Hij: ‘Dat moet je helemaal niet in een vijzel doen, dat doe je gewoon in een keukenmachine’. Sorry hoor, maar dat noem ik dus vloeken in de Italiaanse cucina-kerk. Moet nog lachen als ik eraan denk. Intussen weet mijn keukenmachine bijna niet beter, dan dat ie speciaal voor pesto is gemaakt. En ik kan me niet eens meer voorstellen dat er nog Italianen zijn die hun goeie tijd ‘verdoen’ met vijzelen. Of dat ik een jaar moet wachten op pesto. Ben er nog steeds gek op.
P.S. Het recept schreef ik hier al.

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

witte-balk-met-bol-franska