18 mei. Is het alweer een jaar geleden? 

 

Jazeker! Vandaag precies een jaar geleden won Duncan Laurence het Eurovisiesongfestival. Wat een feest! 

 

Dus volgend jaar bij ons, dachten we toen. Wisten wij veel. We hadden toch nooit kunnen bedenken dat een griepvirus de wereld zo zou gaan platleggen? Maar we gaan dit jaar (denk ik) nooit meer vergeten. 

 

Hoewel… 

 

Op 18 mei 2013 won Emmelie de Forest uit Denemarken het liedjesfestijn. En ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee meer heb wat zij zong. Jij wel?

 

En in 1995 gebeurde er op 18 mei weer iets anders. Toen verkocht iemand zijn dochter, lees ik net. 

 

Nou jaaaa… helemaal geen beelden meer bij.

 

De Australische bierproducent Foster’s verkocht op die dag zijn dochter Courage, zie ik. Gruwelijk! 

 

O, wacht! Courage was een biersoort! Owwww… nee, dan snap ik het. Dan begrijp ik wel dat het werd overgenomen door Scottish & Newcastle, de brouwer van… 

 

Hè? Nee, maar… stop! Scottish & dingus was toen toch de eigenaar van Center Parcs? 

 

Ja, dat óók! 

 

Maar wat moet een bierbrouwer nou met vakantieparken? Pfff… economie… ik zal het wel nooit begrijpen. 

 

18 mei was trouwens ook de dag dat in 1944 de Nederlandse torpedoboot Arend zonk na op een mijn te zijn gelopen. En ook oorlog snap ik nooit. En op de achttiende mei van 1804 werd Napoleon Bonaparte bij senaatsbesluit uitgeroepen tot keizer. Heel spontaan! Zonder voorafgaande doden. Ahum. 

 

Toch vierden we gelukkig ook vaak feest op 18 mei hoor. 

 

In 1983 werd op 18 mei de opening van de wildwaterbaan in de Efteling gevierd, in 1970 vond (in Geleen) het allereerste Pinkpopfestival plaats, en in 1857 werd met veel mensen de opening van de ‘Rotterdamsche Diergaarde’ gevierd. 

 

Terwijl in 2007 (gorilla) Bokito daar op die dag juist alléén een feestje vierde. 

 

De Rotterdamsche Diergaarde heet niet voor niks inmiddels Blijdorp, moet hij gedacht hebben toen hij over een beek sprong en door het park ging banjeren. En het is dat er iemand gewond is geraakt, anders had je erom kunnen lachen. Die grote jongen die daar in zijn eentje de rollen even liep om te draaien; ik gunde het hem wel. 

 

En dan nog sport op 18 mei!

 

In 1959 wint Sparta met 4-0 in Amsterdam het eerste landkampioenschap in het betaalde voetbal voor Rotterdam. Geweldig voor Rotterdam natuurlijk! Maar helemaal zonder Amsterdam kon het toch weer niet, vonden ze daar. 

 

En judoka Mark Huizinga wint in 1996 op het EK in Den Haag zijn eerste Europese titel. 

 

Bovendien vliegt de Amerikaanse Jacqueline Cochran op 18 mei als eerste vrouw sneller dan het geluid. 

 

Of zou dat niets met sport te maken hebben gehad? 

 

Dat kan natuurlijk ook met het huishouden van doen hebben, hè! Want als ik mezelf soms door het huis zie vliegen met mijn stofzuiger… Of heet dat dan weer sneller dan het licht? Nou ja. Anyway, Jacqueline deed op 18 mei 1953 iets sneller dan het geluid. 

 

En dan nog wat weerfeiten!

 

In 1977 was de langste zonneschijnduur op 18 mei 14,4 uur. Lekkâh. En in 1935 de langste neerslagduur maar liefst 11 uur achter elkaar! Maar toen was ik er gelukkig nog niet. Bovendien viel in 1968 op die dag in België (Botrange) nog sneeuw, en was in Rochefort de minimumtemperatuur −4,8 °C. 

 

Zo zie je maar: het weer valt niet te voorspellen. 

 

Toch moeten we meer aandacht blijven besteden aan de klimaatsveranderingen. Dat heeft Wubbo Ockels ons nog zó duidelijk laten weten vlak voordat hij op 18 mei 2014 overleed. Dus laten we dat alsjeblieft niet vergeten!  

 

En dan tot slot nog wat verjaardagen.

 

Piet Muijselaar (Snip van Snap… of was het nou Snap van Snip?) werd in 1899 op 18 mei geboren. En Margot Fonteyn (ballerdanseres) zou dit jaar 101 zijn geworden als ze niet in 1991 was overleden. 

 

Linda van Dyck viert het wel; deze prachtige Nederlandse actrice blaast vandaag maar liefst 72 kaarsjes uit. En dat zou je niet zeggen. Gefeliciteerd dus, Linda!  

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke