Trek in de zomer

 

Janny: De een neemt een stapel boeken mee op vakantie (of een e-reader), de ander kijkt liever een film. Een eetfilm welteverstaan.

 

 

Boeken zijn natuurlijk heerlijk om te lezen tijdens de vakantiemaanden. Romans, thrillers, poëzie, non-fictie, we hebben allemaal wel een wensenlijstje dat we voor de zomer bewaard hebben.

Maar niet alleen boeken en tijdschriften zijn fijn om mee te nemen of te bewaren voor deze zomer.  Zo heb ik een zwak voor lekkere films. Eetfilms welteverstaan.
Documentaires op Netflix over chefs kijk ik zodra ze uitkomen. Ook de Nederlandse publieke omroep heeft ontdekt dat er een grote groep is die alles wat over eten gaat, verslindt. Ik was dan ook heel blij met de foodweken op NPO3 die de afgelopen weken op woensdag en donderdag in het teken van eten stonden.

 

Wie het gemist heeft, moet absoluut nog snel gaan kijken naar de 3 Doc: Hummus! The movie die een kijkje geeft in de Arabische en Joodse (orthodoxe) wereld van hummus, de schokkende Amerikaanse documentaire That sugar over (verborgen) suikers, de prachtige registratie van René Redzepi’s keukenteam voor de opening van het nieuwe restaurant in Tokyo of de al meermalen vertoonde maar adembenemende documentaire Kings of pastry over de Franse patisseriewereld waar de inspanningen en verwachtingen te vergelijken zijn met die van een topsporter bij de Olympische Spelen.

 

 

Die films toveren een grote grijns op mijn gezicht die minstens nog een dag aanhoudt

 

 

Maar er zijn natuurlijk ook romantische eetfilms. Daar kan ik heerlijk bij zwijmelen. Die films toveren een grote grijns op mijn gezicht die minstens nog een dag nadien aanhoudt. Films zijn heerlijk om te kijken tijdens een vlucht naar je vakantiebestemming of gewoon lekker knus in je bed, schuilend voor de regen of op een (beschaduwd) terras.
Wie heeft niet genoten van ‘Chocolat’, ‘Julie & Julia’, ‘La Grande Bouffe’, de Disneyfilm ‘Ratatouille’ of ‘Sjakie en de chocoladefabriek’?

Hier een lijstje van mijn favoriete eetfilms in willekeurige volgorde waar je de zomer (en ook de herfst en winter), wel mee doorkomt!

 

‘Toast’ is het geromantiseerde levensverhaal van mijn culinaire held en collega Nigel Slater. De rol van de ‘boze’ stiefmoeder wordt briljant vertolkt door Helena Bonham Carter.

 

‘The Hundred-Foot Journey’, een film met Helen Mirren in de hoofdrol over een klein Frans dorpje waar een Indiase familie op enkele tientallen meters van een sterrenrestaurant een Indiaas restaurant begint. Franse cinema meets Bollywood.

 

‘Vatel’ over de chef van Lodewijk de 14e gespeeld door Gérard Depardieu, zelf ook een fervent foodie. Romantiek, intriges, kostuums en overdadig eten… In één woord heerlijk dus. Met muziek van Ennio Morricone.

 

‘A Good Year’, meer drink- dan eetfilm maar toppunt van Amerikaanse romantiek waarin bankier Russell Crowe een wijngaard erft. Aanrader.

 

‘Estomago’, een spannende Braziliaanse film met een Italiaans tintje. Liefde die door de maag gaat is het hoofdthema of misschien ook wel: eten of gegeten worden. Oordeel zelf over deze passievolle film.
‘Lo Sono l’Amore’. Deze film over lust is ook echt een lust voor het oog en oor. La Bella Italia op zijn fraaist met de Italiaanssprekende Tilda Swinton. Verrukkelijk.

 

‘Babette’s Feast’ is een aandoenlijk Deens drama dat me ook wel een beetje droevig stemde. Indringend is waarschijnlijk de beste omschrijving voor deze 25 jaar oude film.

 

‘Volver’ met Penelope Cruz is een heerlijke Spaanse film over drie generaties vrouwen. Het schijnt dat Penelope Cruz voor de film nepheupen aangemeten heeft gekregen…

 

‘Eat drink man woman’ is een indringende film van Taiwanese regisseur over een chef uit Taipei wiens communicatie met zijn drie dochters voornamelijk verloopt via zijn wekelijkse kooksessies voor het diner op zondag. Kreeg ooit de Oscarnominatie voor beste buitenlandse film.

 

‘Tampopo’ kreeg de bijnaam ‘eerste noodle western’. Het is een Japanse komedie over een weduwe die droomt van een eigen noodle bar en daarbij de onverwachte hulp krijgt van een trucker.

 

Oh en er zijn ook plekken in Nederland waar tijdens foodfestivals films getoond worden of waar films zelfs in combinatie met een diner aan heel veel mensen tegelijk getoond worden. Houd de festivals in de gaten!

 

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.