10x Eten dat vies maar lekker is

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 10X Eten dat vies-lekker is #13

 

 

Ik vind het dus heel leuk, maar vooral heel interessant, als ik mensen vraag wat ze nou echt vies-lekker vinden. Je leert toch een kant kennen van mensen die je misschien wel helemaal niet zag aankomen. Denk je iemand te kennen, eten ze stiekem in hun vrije tijd kilo’s Babybel-kaasjes weg. Had je nooit verwacht. Of ga je met iemand naar de snackbar, bestel jij doodleuk een broodje kaassoufflé (met satésaus, duh), en je gezelschap een… berenhap. Excusez-moi? Ja hoor, deze editie staat weer vol met eten dat vies-lekker is.

 

Mona pudding
Dit is zó heerlijk chemisch en in de meest onmogelijke smaken verkrijgbaar. Want zeg nou eerlijk, smaakt de Mona Chipolata echt naar Chipolata? Neuh. De Dame Blanche – hetzelfde verhaal. Maar toch is het een gegarandeerd succes als je deze op tafel knalt. Iedereen valt aan.

 

 

Voorverpakte broodjes gehaktbal
Het heeft daadwerkelijk níets meer te maken met een gehaktbal, laat staan hoe je moeder en/of oma hem vroeger maakte. Het broodje is niet-te-doen zo klef (want het ligt er waarschijnlijk al een behoorlijke tijd), de gehaktbal smaakt naar… Tsja, naar wát eigenlijk? Maar dat maakt niet uit, want je doet er een klodder mosterd op en bent tevreden. Dé snack bij menig tankstation.

 

 

Grillworst met kaas
Ik vind het dus echt hilarisch dat dit bij de Appie bij de tapas staat. Sterker nog, ze zijn er zó van overtuigd dat dit in de categorie ‘tapas’ valt dat ze het voor de zekerheid ook nog even op de verpakking hebben gezet. Ah, ja, de grillworst met de meest chemische kaas ever: wie heeft het niet gegeten in authentiek Valencia, Barcelona of een klein Spaans dorpje?

 

 

Vlammetjes
Een gigantische schande vind ik het dat deze bijna nergens meer op de menukaart te vinden zijn. Ze zijn echt superieur aan de bitterbal, vind ik. Een vriend van me zei dat er waarschijnlijk vlees van gemuteerde schapen inzit, maar dat maakt mij – en hem ook – niets uit: vlammetjes blijven gewoon gigantisch lekker.

 

 

Roze koeken
Vroeger was dit echt zo’n traktatie, als ik zo’n ding kreeg. Ik denk dat die herinnering daaraan ook de enige reden is waarom ik het nog wel eens eet. Want die cake is zo bijzonder klef, en van het roze gedeelte – de glazuur – is veel, maar dan ook echt véél te weinig aanwezig.

 

 

Berenhap
Mensen die dit bestellen bij de snackbar; jullie hebben echt ballen. Want niemand bestelt dit nog tegenwoordig. Dus je weet dan al dat de berenhap in kwestie er waarschijnlijk dagen, weken, misschien wel maanden ligt. En als je bij de snackbar bent en dit echt in je top 3 staat, boven de kroket, kaassoufflé en het patatje… Ik vind het bijzonder.

 

 

Garlan Cream Cheese kruidenkaas
Deze topper van een kruidenkaas kost maar liefst 70 cent in de supermarkt. Sinds mijn studententijd zijn mijn vriendinnen en ik trouw aan dit merk. Bij elke borrel, als er een stokbroodje is: Garlan. We noemen niet eens het merk, we zeggen gewoon dat we kruidenkaas nodig hebben en dan wéét je dat we deze bedoelen.

 

 

Unox pittige rookworst
Deze versie van de Unox rookworst is echt zwaar ondergewaardeerd. Want hij is echt zó lekker. Natuurlijk, je kan een eigen rookworst ook wat meer spicy maken, maar dat is meer gedoe en smaakt veels te authentiek. Nee, dan gewoon lekker-vies deze. En dan ook niet koken hè: dat duurt te lang. Gewoon in de magnetron ermee, en eten maar.

 

 

Babybel kaasjes
Waarom we dit vroeger, en soms nu nog steeds, zo lekker vonden: de helft van de lol ‘m zit ‘m in dat uitpakken, of ‘unboxing’ zoals dat tegenwoordig heet. De rest van de lol is de kaas zelf. Nou ja, kaas… Waar smaakt dat nou eigenlijk naar? Leuk dat op de site van de Appie wordt beschreven dat het een ‘milde kaas’ betreft. Mild? Zeg maar gewoon smakeloos, hoor. Maakt niet uit, ik eet het toch wel.

 

 

McDonald’s fritessaus
Ik zat een beetje te twijfelen of deze hier wel thuishoorde. Want ik vind de McDonald’s fritessaus oprecht écht lekker. Maar… Alleen in de Maccie. Ik heb wel eens eentje meegenomen naar huis, of die American fritessaus (die in de supermarkt te krijgen is) gegeten met een zelf gefrituurd portie frites. En dat werkt gewoon niet. Smaakt niet. Nee, deze fritessaus heeft als aparte eigenschap dat-ie echt alleen lekker is met die slappe, veel te zoute frietjes van de Mac.

 

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer