10x Bijzondere smaakcombinaties

 
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 10 x Bizarre smaakcombinaties die lekkerder zijn dan je denkt.

 

Hou je wel van een avontuurtje (op je bord dan)? Vind je zoet met zout al doodgewoon, kieper je in de bioscoop gewoon je M&M’s in je emmer zoute popcorn en maak je nooit een kaasplank zonder iets van fruit of gelei erbij? Dan ben je misschien al sneller geneigd onderstaande combinaties een keer uit te proberen!

 

Maar ook als je normaal gesproken liever alles bij het oude vertrouwde houdt, zitten hier prima instapmodelletjes tussen hoor! Ik bedoel, de eerste suggestie kan je gewoon al bij de eerste de beste fastfoodketen als testritje proberen:

 

Frietjes in milkshake
Dus niet lekker standaard een berg frietjes uitstorten op het papiertje van je fastfooddienblad en dan terwijl je eet af een toe een flinke slurp milkshake tussendoor. Nee, ín je milkshake. Dus echt, hop, deksel van de beker, frietje pakken (skip de mayo/ketchup) en dippen maar. Zout met zoet, warm met koud – het is eigenlijk een supergelaagd en complex gastronomisch hoogstandje…            

 

Chocola en avocado
Avocado is lekker boterig en romig, en dat maakt dat het goed te combineren is met chocola. Want hallo, een dikke laag van de beste roomboter onder een dikke laag chocopasta is natuurlijk ook niet te versmaden. Verder is de smaak van avocado vrij neutraal dus hoef je niet bang te zijn dat je opeens allemaal ‘gezond’ door je chocola heen proeft hoor. Een goed startpunt is een ‘milkshake’ met met cacao, honing, banaan en avocado – en daar kan je dan mooi weer frietjes in dopen.

 

Roomijs met olijfolie
Jaaa, dat is een interessante hè! Maar in Mediterrane landen is het gebruik van olijfolie in zoetigheid heel gangbaar. Italiaanse ciambellone bijvoorbeeld is een frisse citroencake die gemaakt wordt met olijfolie in plaats van boter. En eigenlijk is de stap naar ijs dan zo gemaakt; probeer eens een dun sliertje van de beste olijfolie die je hebt mét een snufje Maldon zout over je vanille-ijs. Heerlijk!

 

Aardbeien met balsamico
Oer-Italiaans ook, en een combi die echt werkt. Het umami in goeie balsamicoazijn brengt het zoete van aardbeien nog verder naar boven, en het resultaat is spannend en sappig lekker. Niet teveel gebruiken hoor, een theelepeltje over een vol kommetje aardbeien is voldoende. En balsamicoglazuur met banaan, ook al zo’n topper! Eigenlijk zou iedereen balsamico standaard in z’n keukenkastje moeten hebben hoor.

 

Kip en augurkensap
Er zijn mensen, weten wij uit ervaring, die overgebleven augurkensap het liefst zó met een rietje naar binnen zouden willen slurpen. Mocht je er echter vanaf kunnen blijven betekent dat nog niet dat het linea recta (of door een zeefje) door de gootsteen gespoeld hoeft te worden: je kan er namelijk heel goed kip in pekelen! Dat sap is natuurlijk goed op smaak (#nospon maar ik vind dat van de Jumbo zure augurken heel goed, met veel takjes dille en mosterdzaad) en als je daar nog zout aan toevoegt heb je het perfecte pekelvocht voor de allersappigste kipfilet.

 

Virgin Mary-biefstuk
Ook hier weer niet gewoon een Bloody-Mary-zonder-vodka náást je biefstuk, maar de biefstuk erín. Vóór het bakken, dat wel. Anders zou het raar zijn. Maar de zuren van het tomatensap en citroen en het pittige van de Tabasco zorgen dus voor een prima marinade. Drupje Worcestershiresauce erin, en bonuspunten als je er ook nog een theelepel mierikswortel in mengt. Het vlees erin leggen en afgedekt minstens 2 uur koud laten marineren voordat je aan het bakken of grillen gaat.

 

Mango met chilipoeder
Misschien heb je al wel eens stukjes mango in een roerbakgerecht waargenomen of zelf gedaan, en hoewel de meningen over fruit in eten verdeeld zijn, kunnen we volmondig zeggen dat een snuf chilipoeder over je mango (of mangosorbet!) verrukkelijk is.

 

Frietjes met honing
Wááát denk je nu misschien, maar als je nagaat dat bij McDonalds de honing-mosterdsaus bij de Nuggets al decennialang een regelrechte hit is, is de combi honing met gefrituurde lekkere zoute vettigheid misschien niet meer zo’n gek idee. En geef toe, dit gaat misschien minder ver dan frietjes in je milkshake dopen, toch?

 

Zure appels met salsa
Wederom, niet hetzelfde als fruit in je eten, maar net als bij de mango een heel lekkere combinatie om iets fris zoets (eigenlijk zuurs, in dit geval) te combineren met iets wat pittig is en in dit geval ook nog lekker zoutig. Roedjak is ook zo’n schoolvoorbeeld hiervan; een Indonesisch snackgekrecht waar (liefst enigszins onrijp) fruit wordt gedoopt in een mengsel van ketjap, suiker, sambal en specerijen.

 

Appeltaart met kaas
We schreven er al eerder over, maar deze hoort ook echt thuis in dit rijtje. Ik geef toe, deze gaat zelfs mij iets te ver. Maar het is dus echt een ding! Cheddar door het beslag voor een appeltaart is heel gewoon in delen van Amerika, waar het is verder geëvolueerd van een stuk cheddar naast de taart naar gewoon maar hop, geraspt door het deeg. Ik sla even over, dank u…

 

Door: Redactie FavorFlav