Zou je het ook zeggen als je voor me staat?

marianne

 

Internet is natuurlijk geweldig. Ik weet niet hoe vaak ik (per dag!) denk: zoeken we eeeeven op.

 

 

En het is leuk dat je, bijvoorbeeld door sociale media, op een laagdrempelige manier met elkaar in contact kunt blijven.

 

Soms is het wel even schrikken hoor

Dan kom je een oude vriendin van vroeger tegen, denk je wat leuks te vertellen te hebben om vervolgens te ervaren dat zij je zinnen afmaakt. Ze had het namelijk allemaal al gezien op Facebook. In de trant van ‘Ja ik woon nu in…’ ‘Ja, in Epe, dat had ik gezien, in dat leuke huisje in het bos…’ Ehhhh, ja, dat klopt.

 

Maar over het algemeen is het leuk. Een beetje scrollen op Facebook, een gezellig blogje lezen hier en een berichtje sturen daar. Toch is er één ding dat ik echt bizar vind aan internet en dan met name sociale media. De bagger die sommige mensen eruit flappen, dat is echt niet normaal!

 

Ik snap dat het lekker veilig is om zo je mening te ventileren

Alleen: hallo, ben je online meteen al je normen en waarden verloren? Ik volg al een tijdje een dame die een leuke kledingwinkel heeft in het oooost’n van het land. Zodra zij haar mond opentrekt ben ik verkocht, want ik hou van dat taaltje. Niet dat ik dat in de comments eronder ga zetten hoor, lekker belangrijk wat ik vind.

 

Maar dan. Als je de comments toevallig leest. Daar staat niet zoals je zou verwachten ‘wat een leuke zomerjurk’. Nee. De ene na de andere opmerking dat die dame lelijk is, veel te bruin, nep, te dit, te dat… En dan zeg ik het netjes. Want eigenlijk wordt die vrouw gewoon met de grond gelijkgemaakt. Met woorden die ik er niet eens uit flap als ik de nagel van mijn grote teen eraf stoot.

 

Dat dóé je toch niet?!

En daarbij, zou je het ook zeggen als je voor iemand staat? Vast niet, want dan krijg je – in het meest gunstige geval – de wind van voren. Waarschijnlijker is gewoon een klap voor je kop. Wat win je met die zure comments? Ik begrijp daar helemaal niks van. Laat andere mensen gewoon lekker hun ding doen.

 

En natuurlijk vind ik er weleens wat van. Bijvoorbeeld van die selfmade ‘Ibiza-goeroe’s’ op sociale media. Acute jeuk krijg ik daarvan. Het is menselijk om in een fractie van een seconde je mening klaar te hebben. Dat is wat ons als oermensen hielp in leven te blijven en tja, dat evolueert er niet zo makkelijk meer uit.

 

Maar na het heerlijk ongecensureerd je mening vormen in je hoofd heb je een keuze

Namelijk je mond opentrekken of niet. Want wat jij er in een vlaag van verstandsverbijstering uit flapt, zéker als comment onder iets wat anderen ook weer kunnen lezen, kan iemand blijvend schaden.

 

Ik weet het, ik klink vandaag als een ‘deugmens’. Maar ik moest het gewoon even kwijt. Kom maar op dus, met die bagger ?

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl