Zomaar wat dingen die de afgelopen eeuw voor vrouwen zijn veranderd

 

Mijn oma is 94 geworden. Geboren in 1918, net na de Eerste Wereldoorlog. Maar oma was nog een jonge blom vergeleken bij Geertje Kuijntjes uit Gorinchem. Zij vierde deze week haar 114de verjaardag en is daarmee de oudste Nederlandse. 

 

Geboren in 1905 is ze met deze duizelingwekkende leeftijd een van de supereeuwelingen, mensen die 110 jaar of ouder zijn (geworden), geboren in een tijd die totaal anders was dan de onze. Wat heeft Geertje de afgelopen 114 jaar allemaal wel niet zien veranderen in het leven van de vrouw?

 

  • Dat een vrouw in 1905 na haar lagere school verder mocht leren was uitzonderlijk.
  • Tegenwoordig studeren er meer vrouwen dan mannen aan Nederlandse universiteiten.
  • Een vrouw op de fiets trok in 1905 nog veel bekijks. Kun je je nu niks meer bij voorstellen toch?
  • Een knielange (of eigenlijk dus –korte) rok zou pas na de Eerste Wereldoorlog zijn intrede doen en hield de gemoederen behoorlijk bezig. Dat vrouwen in een broek lopen is pas sinds the sixties maatschappelijk aanvaard. 
  • In 1910 werd het patent op de eerste elektrische wasmachine aangevraagd. 
  • Kiesrecht voor vrouwen kwam in 1919, maar pas in 1922 gingen de dames echt naar de stembus. 
  • Pas in 1928 werd er een machine bedacht om een brood te snijden.
  • Een schoudertas: Coco Chanel ontwierp er pas een in 1929. Die tas op je schouder werd als ongepast gezien, maar Coco had geen zin om nog met een tasje in haar hand te moeten lopen. 
  • Pas in 1955 werd de handelingsonbekwaamheid van de vrouw opgeheven. Tot ver in de jaren 50 was bijna iedere getrouwde vrouw een huisvrouw. Slechts zeven procent van de vrouwen had begin jaren zestig een betaalde baan. Moet je nagaan. Geertje Kuijntes was toen al bijna 55!

 

In 2084 ben ik 115. Zouden we dan al op de maan wonen en contact hebben met onze buren op Mars? Misschien word ik tegen die tijd met gemak 123 jaar. Knetterfit en in goede gezondheid. En dan hebben ze vast wel iets uitgevonden waardoor ik er niet zo rimpelig uitzie. Zou wel wat zijn hè?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit