Zomaar een Joods meisje van dertien

 

Als Anne Frank nu geleefd had, zou ze misschien ook op TikTok en Instagram zitten. Net als zoveel gewone meisjes van dertien.

 

Iedereen kent het verhaal van de Joodse Anne Frank. Haar dagboek dat ze in de tweede wereldoorlog bijhield staat zelfs op de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO.

 

Als Anne nu geleefd had, zat ze waarschijnlijk ook op sociale media, zoals andere meisje van dertien. Dan zou ze dansfilmpjes plaatsen op TikTok of haar nieuwe sneakers laten zien op Instagram. Misschien hield ze dan ook een videodagboek bij, een zogenaamde vlog.

 

De Anne Frank Stichting heeft een bijzondere reeks gemaakt waarin Anne met deze moderne techniek een dagboek over haar leven bijhoudt. Anne wordt gespeeld door Luna Cruz Perez, een jonge actrice die verdacht veel op haar lijkt. Ze laat via de vlogcamera zien hoe haar leven op het onderduikadres eruitziet.

 

‘Je wordt meegenomen in de tijd dat Anne en haar familie ondergedoken zitten. Anne spreekt je rechtstreeks aan, waardoor je met haar meevoelt. Het verdriet en de angst wordt heel tastbaar’, aldus Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting.

 

Niet iedereen is enthousiast over de manier waarop de geschiedenis van Anne in beeld wordt gebracht. Sommigen noemen het zelfs respectloze geschiedvervalsing.

 

Ik denk dat het juist heel goed is dat er is gekozen om het verhaal ook op deze manier te vertellen. Zeker nu jongeren steeds minder lezen, maar des te meer in beelden denken. Zo blijft het dagboek van Anne ook onder een nieuwe generatie levend.

 

Deze serie, te zien in 15 delen op YouTube, draagt bij aan een belangrijke boodschap. Dit jaar vieren we dat we 75 jaar geleden bevrijd werden na een afschuwelijke oorlog. Het lijkt inmiddels zo ver weg. Des te belangrijker dat het leven van Anne en vele anderen die de oorlog niet hebben overleefd niet vergeten wordt.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit