Zo wordt klagen bij een webwinkel opeens supersimpel

 

 

Met deze hulp kom je heel eenvoudig in actie om je gelijk te halen.

 

Ik denk dat iedereen die ooit iets op internet besteld heeft weleens een miskoop had. Die mooie blouse waar al make-upvlekken op bleken te zitten, of je bestelde een mooie spiegel die nooit geleverd werd, maar waar je wel voor moest betalen. Natuurlijk dien je dan een klacht in bij de webwinkel maar lang niet altijd wordt je klacht netjes opgelost of krijg je je geld terug.

 

 

Vaak moet je via een chatbot, zo’n computerprogramma dat geprogrammeerd is om een gesprek na te bootsen, je klacht indienen en die stuurt je dan met een kluitje in het riet omdat deze die maar een beperkt aantal vragen begrijpt. Heel irritant. 

 

 

Maar er is hoop in bange dagen want de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de organisatie die erop toeziet dat bedrijven zich aan wet- en regelgeving houden, schiet je te hulp. Volgens Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM heb je vaak meer rechten dan je denkt. ‘Maar dan moet je wel zelf in actie komen. Om dat makkelijk te maken, hebben onze juridische experts voorbeeldbrieven gemaakt die iedereen gratis kan gebruiken. Consumenten kunnen bedrijven bij de les houden door ze aan te spreken op hun plichten.’

 

 

Op Consuwijzer.nl staat gratis informatie en advies over je rechten die jij als consument hebt. Met verschillende voorbeeldbrieven die op deze website vindt kun je bijvoorbeeld een abonnement opzeggen waar je anders maar niet vanaf komt of een verkoper aanspreken om met een oplossing te komen als je een product hebt ontvangen dat kapot is of waar iets anders mis mee is. Alles wat je hoeft te doen is een aantal vragen beantwoorden en je brief wordt dan automatisch ingevuld. Even checken of alles klopt en versturen maar. 

 

 

Je gelijk proberen te halen wordt zo opeens een stuk makkelijker.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit