Met je ogen dicht de buurt-BBQ regelen?

 

Rachel doet het al tien jaar, dus weet precies hoe dat moet.
 

 

1. Herhaal eerst even een paar keer deze mantra: ‘Dit is een buurtfeestje, niet de Oscars. En de koningin komt ook niet.’

 

2. Bepaal een datum. Dit is het moeilijkste onderdeel. Bedenk dus even welke vier buren het sowieso leuk zouden vinden om mee te doen of, als je je buren niet goed kent, welke buren je er zelf in elk geval bij zou willen hebben. Bij hen moet je even aanbellen om een datum af te stemmen. In mijn ervaring is twee à drie weken de ideale aanlooptijd. Te ver van tevoren en mensen doen vaag over hun plannen, te kort van tevoren en hun agenda zit vol.

 

3. Als de datum bepaald is, schrijf je ‘m met een grote dikke stift op de kalender. Probeer niet meer te gaan schuiven. Er zijn altijd mensen die niet kunnen dus als je vier leuke buren in de pocket hebt, heb je sowieso een basis voor een goeie avond.

 

4. Dan is het tijd om de rest erbij te betrekken. Daartoe typ je de volgende tekst op een A4’tje: ‘Op zaterdagavond 8 juli houden we een buurtbarbecue. Een uur of half zes leek ons een mooie tijd. We hopen dat iedereen kan. Neem je eigen eten en drinken mee. Gezellig!’ (of woorden van die strekking). En dan je naam, huis- en mobiele nummer.

 
5. Maak een lijstje van voordeuren waar een briefje doorheen moet. Print de uitnodiging net zo vaak als er voordeuren zijn. Laat je (buur)kinderen de uitnodigingen rondbrengen.

 

6. En dan ben je klaar.

 

Nou ja, dat is niet helemaal waar, want nu komen de buren vragen stellen. Meestal is dat ‘Wat moeten we precies meebrengen dan?’ Het antwoord daarop is: ‘Neem mee wat je zelf opeet en/of -drinkt’. Zijn dat veertig sateetjes en een krat bier? Dan neemt je veertig sateetjes en een krat bier mee. Is dat een biologische hamburger en vlierbessenlimonade? Dan neem je dat mee.
 


En als iemand het leuk vindt om een fruitsalade te maken of een taart te bakken? Vooral doen, maar niet voor de hele buurt. Eten delen gebeurt vanzelf – probeer überhaupt maar eens bij te houden wat ook alweer jouw worstje was – maar je zult zien dat iedereen ruim meeneemt, dus er is altijd genoeg. Bovendien blijft het zo voor iedereen lekker overzichtelijk en laagdrempelig, want je kunt bij wijze van spreken vijf minuten voor de fik in de kolen gaat naar de supermarkt rennen voor wat gemarineerde kippenpoten en een flesje rosé.

 

En op de barbecuedag zelf? Lees morgen hoe je dat zonder hyperventileren even van je hatseflats regelt.

 

 

Rachel Lancashire is freelance redactiemanager en tekstschrijver. De snelste tijd die ze ooit neerzette bij het verschonen van de caviakooi is 5 minuten en 10 seconden. Haar grote wens is een biertje drinken met Dave Grohl van de Foo Fighters. En verder is ze nog altijd op zoek naar het perfecte recept voor meringue.

Fotografie:  Baby Prepping, Pinterest en The Perfect Wedding 
Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.