Dit mag een hotel of camping nooit aan je vragen als je bij ze incheckt

 

Ga je binnenkort op vakantie? Weet dat een hotel of camping dit nooit aan je mag vragen

 

 

 

Je kent het vast wel als je op vakantie gaat en incheckt bij je hotel of aan de balie van de camping of vakantiepark. Je geeft je reserveringsnummer af en dan wordt er gevraagd om je paspoort waar men een kopie van wil hebben. Ze zijn namelijk verplicht op jou en je reisgenoten als gasten te identificeren en te registreren. Daarvoor moeten ze bepaalde persoonsgegevens uit je identiteitsbewijs registreren in hun nachtregister. Voor het gemak maken ze dan een kopie van je paspoort. Maar dat mag dus niet.

 

 

De enige gegevens die ze nodig hebben zijn je naam, je woonplaats, het type en het nummer van je legitimatiebewijs en de aankomst- en vertrekdag. Want op de pagina van je paspoort waar deze gegevens op staan, kun je ook je BSN-nummer en je pasfoto terugvinden en dat maakt het heel gevoelig voor identiteitsfraude.

 

 

Ook binnen Europa geldt dat je nooit zomaar je paspoort of ID-kaart af hoeft te geven om er een kopie van te laten maken. Het is voldoende dat de baliemedewerker weet met welk document jij je legitimeert en het nummer daarvan bewaart. Omdat je niet altijd de taal spreekt van het land waar je naartoe op vakantie gaat en uitleggen dat je je legitimatiebewijs niet wil afgeven dan helemaal ingewikkeld is adviseert de ANWB om thuis alvast een fotokopie van je paspoort of ID-kaart te maken en je Burgerservicenummer en je pasfoto daarop door te halen, erop te vermelden dat het een kopie is en de datum en het doel van de kopie erop te schrijven. Die kun je dan bij de balie achterlaten nadat je je originele legitimatiebewijs aan de medewerker hebt laten zien.

 

 

Om het nog makkelijker te maken heeft de Rijksoverheid de Kopie ID app gemaakt. Hierin staat een kopie van je legitimatiebewijs met een watermerk. Hoe dat werkt zie je in deze video.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit